Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpisan memorandum

OSCE i CIK potvrdili svoju opredijeljenost za saradnju na unapređenju izbornog procesa u BiH

Fotografija3

Ambasadorica Kavalec je naglasila da su slobodni, fer i redovni izbori ključni stub demokratije, za koji su se sve države članice OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će poštovati

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija) i Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) potpisale su danas Memorandum o razumijevanju o nastavku saradnje.

“Centralna izborna komisija je ključna državna institucija posvećena osiguravanju prava građana na učešće na redovnim izborima i važan partner u nastojanjima da se unaprijedi izborni proces u Bosni i Hercegovini. Radujemo se nastavku naše plodonosne saradnje, posebno u pogledu jačanja integriteta i transparentnosti izbornog procesa”, rekla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica Kavalec je naglasila da su slobodni, fer i redovni izbori ključni stub demokratije, za koji su se sve države članice OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će poštovati.

“Pozivam vlasti da što prije osiguraju sredstva za održavanje Općih izbora zakazanih za oktobar 2022. godine, u skladu sa izbornim zakonodavstvom BiH”, dodala je Kavalec.

Ovim Memorandumom formalizira se nastavak saradnje između Misije OSCE-a u BiH i CIK-a BiH i još jednom naglašava opredijeljenost Misije da pruži podršku CIK-u BiH, kao ključnom tijelu odgovornom za sprovođenje izbora.