Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

REGIONALNA OBUKA

OSCE i UNODC ulažu napore usmjerene ka rodno inkluzivnoj sigurnosti granica u jugoistočnoj Evropi

osce bih

Ovu interaktivnu obuku pohađao je 31 predstavnik granične policije i agencija za provedbu zakona (17 muškaraca i 14 žena) iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Oni su obučavani o temi integriranja rodne perspektive u njihov svakodnevni rad, s ciljem unapređenja efikasnosti granične policije i agencija za provedbu zakona

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i OSCE-ov Ured za sigurnost i upravljanje granicom pri Odjelu za transnacionalne prijetnje (TNTD/BSMU) su, zajedno s Uredom Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala (UNODC), organizirali dvodnevnu regionalnu obuku o rodnom aspektu u radu granične policije i agencija za provedbu zakona koja je danas završena u Sarajevu.

Ovu interaktivnu obuku pohađao je 31 predstavnik granične policije i agencija za provedbu zakona (17 muškaraca i 14 žena) iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Oni su obučavani o temi integriranja rodne perspektive u njihov svakodnevni rad, s ciljem unapređenja efikasnosti granične policije i agencija za provedbu zakona.

Uz podršku međunarodnog stručnjaka, učesnici su provodili vježbe i zajednički su analizirali Agendu “Žene, mir i sigurnost”, zatim sponu između rodno zasnovane pristrasnosti i stereotipa te su se bavili identificiranjem prekograničnog kriminala.

Zajedno sa stručnjacima iz UNODC-a, učesnici su također razgovarali o mogućim načinima sprečavanja i borbe protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, te su im predočeni alati i znanja kako da prepoznaju takvo ponašanje i da traže pravni lijek protiv njega, da bi osigurali skladno radno okruženje.

OSCE-ov Ured za sigurnost i upravljanje granicom je podsjetio na važnost muškaraca kao partnera u radu na dostizanju rodne ravnopravnosti. Potom su učesnici identificirali načine na koje muškarci mogu biti angažirani na prevazilaženju rodnih izazova u graničnoj policiji.

Ova regionalna obuka je dio širih napora koje OSCE ulaže u provedbi svog Akcionog plana za promoviranje rodne ravnopravnosti kao i UNODC-ove opredijeljenosti za provedbu Ciljeva održivog razvoja broj 5 i broj 16 – saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.