BiH

Kavalec uručila donaciju

OSCE-ova misija donirala računarsku opremu za Ured TK za borbu protiv korupcije

21/03/2022

Naša misija nastavit će pružati podršku realizaciji antikoruptivnih napora u TK, naročito aktivnosti usmjerenih na formiranje javnih registara i jačanja kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije - naglasila je Kavalec

U nastojanju da tehnički pomogne osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona (TK), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je donirala računarsku opremu. Donaciju je ministrici pravosuđa i uprave TK Senadi Dizdarević uručila šefica OSCE-ove misije, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Uime Vlade TK zahvalnost na toj donaciji prethodno je izrazio i premijer TK Irfan Halilagić, naglasivši da će sigurno biti korisna u smislu početnih koraka koje Vlada TK poduzima u tom pravcu.

– Mi smo iskazali naše opredjeljenje da ćemo nastaviti raditi na formiranju Ureda, u smislu kadrovskog popunjavanja, tehničko-materijalnog osposobljavanja samog Ureda – kazao je Halilagić.

Ambasadorica Kavalec istaknula je da je neophodno jačati kapacitete za borbu protiv korupcije u ovom kantonu, naročito u sferi prevencije korupcije.

– Naša misija nastavit će pružati podršku realizaciji antikoruptivnih napora u TK, naročito aktivnosti usmjerenih na formiranje javnih registara i jačanja kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije – naglasila je Kavalec, podcrtavši da je to i motiv današnje donacije.

Ministarstvo pravosuđa i uprave TK, prema riječima ministrice Senade Dizdarević, je suport i bit će tu da pomogne uspostavljanju Ureda.

Kada je u pitanju formiranje javnih registara, kazala je ministrica Dizdarević, već je pristiglo 312 prijava, te 600 koverata sa prijavama podataka o imovini nosioca javnih funkcija.

Današnja donacija opreme dobrodošla je tehnička podrška za uspostavljanje i vođenje Registra podataka o imovini, što će biti i prva aktivnost sa kojom će se susresti uposleni u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, naglašeno je ovom prilikom, saopćeno je iz kantonalne Pres-službe.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.