BiH

Reakcije

OSCE pozdravlja usvajanje Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja

25/02/2021

Strategija je utemeljena na najboljim međunarodnim standardima i praksama, u koje spadaju i one Ujedinjenih naroda

Misija OSCE u Bosni i Hercegovini (BiH) pozdravlja usvajanje Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja BiH (SALW) za period 2021.-2024. godina i njenog Akcijskog plana od strane Vijeća ministara BiH.

Misija je pružila podršku Koordinacionom odboru za kontrolu SALW-a BiH u izradi Strategije, prepoznajući suštinski značaj efektivne kontrole nad oružjem u osiguranju lične i opće sigurnosti građana BiH i šire regije.

Strategija je utemeljena na najboljim međunarodnim standardima i praksama, u koje spadaju i one Ujedinjenih naroda. Njena četiri strateška cilja su: unapređenje i usklađivanje pravnog okvira za provedbu zakona o SALW-u; smanjenje zloupotrebe, nezakonitog posjedovanja i nezakonite trgovine vatrenim oružjem i municijom; upravljanje SALW-om u posjedstvu Oružanih snaga BiH; i saradnja s međunarodnim i regionalnim organizacijama, te organizacijama civilnog društva na ovom polju, navodi OSCE u saopćenju.

Kao takva, Strategija će poboljšati efektivnost kontrole oružja u BiH, kao i provedbu Mape puta održivog rješenja za suzbijanje nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i nezakonite trgovine SALW-om i njegovom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024. godine.

Misija će nastaviti pružati podršku realizaciji prioriteta sadržanih u novoj Strategiji za kontrolu SALW-a, u okviru našeg dugogodišnjeg partnerstva s vlastima BiH na provedbi njenih glavnih strategija i planova kontrole oružja, u skladu s međunarodnim obavezama BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.