Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugrožene medijske slobode

OSCE zabrinut nakon odluke Vlade RS o kriminaliziranju klevete: Ovo bi bio korak unazad

osce bih

Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS – upozorili su Ribeiro i Aggeler

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler, povodom odluke Vlade RS da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS, poručili su da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području te u tom kontekstu, ovo vide kao korak unazad u “ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade”.

-Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS-a da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS-a iako je to prvi najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik krajem 2022. godine.

Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS – upozorili su Ribeiro i Aggeler.

Naglašavaju da će pratiti ovu situaciju u skladu s njihovim mandatima. Takođe će i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama.

-Vlasti RS imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu – poručili su, saopćeno je iz OSCE misije u BiH.