Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Berton: Izmjena Krivičnog zakona ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije

21/06/2018

Misija OSCE-a u BiH izrazila je zabrinutost u vezi sa najnovijom odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) da izmijeni Krivični zakon FBiH, ističući da ta odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije, nego je podriva.

“Misija smatra da odluka Predstavničkog doma da izmijeni Krivični zakon FBiH u vezi sa krivičim djelom primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, kao jednim od krivičnih djela korupcije, predstavlja djelimičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način”, naveo je u pisanoj izjavi šef Misije OSCE-a Bruce Berton.

On je istakao da je zabrinjavajuće odluka o izmjeni zakona donesena u skraćenom postupku i bez odgovarajuće rasprave.

“Misija smatra da će, ako ova izmjena bude usvojena, ona vjerovatno imati direktan uticaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara koji dolaze iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH”, naveo je Berton.

Zato, ocijenio je on, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije, već je podriva.

U izjavi se napominje da su sve političke strukture u BiH, uključujući one u FBiH, iskazale svoju posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije, te da Misija OSCE-a u BiH poziva Parlament FBiH da donosi odluke koje odražavaju tu posvećenost.

Misija OSCE-a u BiH poručuje da će nastaviti pažljivo da prati dalji razvoj događaja u vezi sa ovim pitanjem i ona ostaje posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.