Održivost povratka

Osigurana 2,4 miliona KM za bolje uvjete života povratnika

semiha borovac3334

Krov nad glavom nije dovoljan, već je potrebno stvoriti uvjete za normalan život i rad i boriti se za njihovu punu reintegraciju

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predsjedavajući Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić danas su s predstavnicima 43 grada i općine potpisali sporazume o saradnji na provedbi infrastrukturnih i projekata elektrifikacije u povratničkim naseljima. Radi se o projektima ukupne vrijednosti gotovo 2,4 miliona KM.

Ministrica Borovac kazala je da su sredstva konkretan doprinos održivosti povratka u smislu poboljšavanja uvjeta života najugroženije kategorije stanovnika u BiH, povratnika.

– Krov nad glavom nije dovoljan, već je potrebno stvoriti uvjete za normalan život i rad i boriti se za njihovu punu reintegraciju – poručila je.

Dodala je da je za infrastrukturne projekte osigurano gotovo 1,8 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, naglasila je Borovac, bit će provedeno 50 projekata i izgrađeno oko 15 kilometara ceste, oko 1,5 kilometar vodovoda, te omogućeno učešće u obnovi 15 vjerskih objekata i jednog doma kulture.

Istakla je da je u posljednje četiri godine izgrađeno oko 70 kilometara putne i vodovodne infrastrukture, 17 domova kulture, ambulanata i vjerskih objekata, što je značajan pomak.

Govoreći o elektrifikaciji, kazala je da će danas biti potpisani ugovori za deset projekata kojim će u osam gradova i općina, 58 povratničkih domova dobiti elektrifikaciju.

Od svog nastanka, Borovac je kazala da je Komisija za izbjeglice i raseljena lica za projekte infrastrukture i elektrifikacije ukupno odobrila 57,64 miliona KM, od toga za infrastrukturu 39,37 miliona KM te 18,27 miliona za elektrifikaciju u područjima gdje žive povratnici.

Predsjedavajući Jozić izrazio je zadovoljstvo što je sa članovima Komisije u mandatu uspio organizirati tri javna poziva i što su učini sve da građanima olakšaju život, posebno povratnicima.