BiH

Švedska i Vlada KS

Osigurano 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva u iznosu

10/09/2021
FOTO: Ilustracija / screenshot

To će biti ozvaničeno Sporazumom o finansiranju na projektu povećanja energetske efikasnosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo

Usljed velike zainteresovanosti građana za subvencioniranje zamjene peći, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Švedska u jednakim omjerima ukupno izdvajaju 2,9 miliona KM za zamjenu peći na ugalj i ostala čvrsta goriva.

Cilj je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva.

To će biti ozvaničeno Sporazumom o finansiranju na projektu povećanja energetske efikasnosti kroz subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo, koji će 13. septembra potpisati predstavnici Ministarstva i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

UNDP će implementirati aktivnosti u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj” koji finansira Švedska.

Projekt je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energijske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.