Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osigurati dodatni smještaj za migrante usljed sve većeg priliva u BiH

migranti – breka 1

Neophodno je uključivanje većeg broja institucija Bosne i Hercegovine u cilju davanja adekvatnog odgovora na migrantsku krizu i sve veći priliv migranata u BiH, rečeno je tokom susreta Petera Van der Auweraerta, šefa misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglašeno je kako je prioritet osigurati dodatni smještaj za migrante, ali i njihovu zaštitu, pogotovo kada je riječ o onim najugroženijim kakve su porodice, maloljetnici bez pratnje roditelja, marginalizirane grupe…

Van der Auweraert je naveo kako je za međunarodnu pomoć neophodno postojanje jasnog plana Bosne i Hercegovine o djelovanju u smislu povećanog priliva migranata u BiH.

Takav plan je već u izradi i uskoro se rasprava o njemu očekuje na Vijeću ministara BiH. Posebna pažnja posvećena je sve izraženijem problemu krijumčarenja romske djece u Evropu.

Najavljeno je kako će IOM u narednom periodu izraditi analizu temeljem raspoloživih podataka iz našeg regiona u cilju suzbijanja ovog problema i pružanja zaštite romskoj djeci koja su izložena prijetnji da budu krijumčarena u Evropu.
Borovac je naglasila kako je u rješavanje ovog problema potrebno uključiti romske nevladine organizacije kao i Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH. Također, istaknula je kako će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice učiniti sve u okvirima svojih nadležnosti uz saradnju sa romskim organizacijama da se preventivno djeluje u cilju sprječavanja krijumčarenja romske djece.

Van der Auweraert je istaknuo kako ono što BiH izdvaja od zemalja na migrantskoj ruti jeste i jedinstven i izuzetno pohvalan odnos pripadnika Granične policije BiH prema migrantima.

Prema iskazima migranata, naveo je šef misije IOM-a, bosanskohercegovački graničari se odnose uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava, odnosno sa poštovanjem i dignitetom što nije praksa graničarima u pojedinim zemljama na migrantskoj ruti.