Osigurati obuku istražiteljima SIPA-e za efikasniju borbu protiv kriminala

ICITAP – Charles W

Direktor ICITAP-a u BiH Charles W. Bennett posjetio je danas Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se s direktorom SIPA-e Pericom Stanićem, a tokom susreta razgovarano je o prioritetima rada SIPA-e i budućim planovima, kao i saradnji sa ICITAP-om.

ICITAP je proteklih godina bio značajna podrška SIPA-i, posebno u jačanju njenih materijalno-tehničkih i kadrovskih kapaciteta, što je, između ostalog, omogućilo da istražitelji SIPA-e prođu najbolje svjetske prakse i obuke i specijaliziraju se za različite oblasti.

Sve to doprinijelo je ukupnom jačanju kapaciteta SIPA-e i njenoj efikasnoj borbi protiv najsloženijih oblika kriminala, rečeno je danas.

Na sastanku je razgovarano i o dodatnom jačanju kapaciteta SIPA-e, ali i aktuelnim sigurnosnim izazovima te o potrebama za određenim specijalističkim obukama namijenjenih istražiteljima SIPA-e, s ciljem dodatnog unapređenja kvaliteta njihovog rada.

Bennett je naglasio da ICITAP stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći i podrške, da bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice.

Direktor SIPA-e zahvalio je ICITAP-u i Vladi SAD na doprinosu u razvoju SIPA-e i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena, saopćeno je iz SIPA-e.