Osipa se DF u Hercegovini, tri ključna člana napustila stranku

BiH

alija suko

Troje od četvero ključnih članova Demokratske fronte (DF) iz Hercegovine su podnijeli neopozive ostavke na članstvo u ovoj stranci i zahtjevaju brisanje iz evidencije DF, te će nastupati kao samostalni zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), navodi se u zajedničkom saopštenju sada već bivših članova DF.

Radi se o bivšem članu Predsjedništva DF i jednogmod osnivača DF u Hercegovini Aliji Šuki, zastupniku u Skupštini HNK i bivšem članu GO DF Mostar Elmiru Šatoru i zastupnici u Skupštini HNK i bivšoj povjerenici KO DF HNK Ani-Mariji Tadić-Jakovljević.

“Prvi razlog za našu ostavku je evidentna suspenzija Statuta DF i procedura na kojoj se temelji stranka i njen rad, te uvođenje samovlašća. Iako smo se nadali da će unutar stranke doći do debate i konsekventnog shvaćanja o pogubnosti uvođenja vladavine jedne osobe, do toga nažalost, nikada nije došlo”, navedeno je u saopštenju.

Članovi DF smatraju da je ova stranka započela kao “pobuna protiv diktatora, da bi završila u rukama drugog” te “završila u zagrljaju s nacionalistima, u nekim slučajevima s još gorim” te ovi članovi odbijaju biti dio toga.

Kao treći razlog navodi se da “DF u stvarnosti ne postoji više kao politička stranka”, već “organizacija posvećena ličnoj komociji njenog rukovodstva, pogotovo u HNK/Ž”.

“Našu ideju ukrala je skupina uhljeba posvećena isključivo ostvarivanju koristi s grbače stotina i hiljada članova i simpatizera koji su u oktobru 2014. godine vjerovali da se bore za novi dio demokratske ideje jednakosti u Bosni i Hercegovini”, navedeno je u saopštenju.