Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Previranja u koaliciji

Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

cvijanovic stevandic dodik viskovic vrh rs
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

“Koalicioni partneri SNSD-a nikada nisu dobili sve što im pripada po izbornom rezultatu, a kada ojačaju budu svedeni na mjeru prihvatljivu Miloradu Dodiku”

Pripreme političkih stranaka za lokalne izbore nose previranja i kadrovske promjene. U strankama, vladajuće koalicije u Republici Srpskoj dogodila su se osipanja redova, koja se različito tumače, a na površinu su isplivale i nesuglasice, među političkim partnerima.

Ujedinjena Srpska i DEMOS, dvije stranke vladajuće koalicije u RS ostale su nedavno bez istaknutih članova. Slobodan Stanarević izvršni direktor Autoputeva obavijestio je DEMOS da svoju političku budućnost vidi u SNSD-u. Istim putem će najvjerovatnije i Natalija Trivić, direktorica banjalučkog aerodroma iz Ujedinjene Srpske, javlja BHRT.

Ne krive Dodika, ali krive SNSD

Stranku Nenada Stevandića napustio je i jedan od odbornika u skupštini grada Banja Luka. U ovoj stranci odbacuju tvrdnje da je riječ o udaru vrha SNSD-a na suviše osnažene koalicione partnere.

-Predsjednik Dodik nije naivan i on sigurno ne bi išao u tu priču za razliku od lokalnih knezova ili političara koji smatraju da nekim svojim ličnim rezultatom na lokalu dobijaju neki benefit. To ukoliko naprave sada, benefit, to im se može obiti o glavu kasnije na opštim izborima, kaže Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

Koalicioni partneri SNSD-a nikada nisu dobili sve što im pripada po izbornom rezultatu, a kada ojačaju budu svedeni na mjeru prihvatljivu Miloradu Dodiku, kaže novinar Željko Raljić.

-Na primjeru DNS-a se najbolje vidi šta biva kada neko od koalicionih parntera ojača i naravno sa mnogo snažnije pozicije zahtjeva svoj dio kolača. Ta stranka se raspadne, nestane, podijeli i to je manir koji SNSD, odnosno Milorad Dodik, primjenjuje i u ovom slučaju kada je u pitanju Ujedinjena Srpska koju je, da se ne lažemo, on i uspostavio, smatra Raljić.

Raskol u Banjoj Luci

Ujedinjena Srpska, kako se saznaje, neće podržati kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke. Priznaju da odnosi u najvećem gradu nisu dobri, ali vjeruju da se to ne odražava na ostatak entiteta.

-Nemojte da budete tako sigurni da front iza Nikole Šobota neće biti najširi mogući i da će rezultovati ubjedljivom pobjedom Nikole Šobota za gradonačelnika Banje Luke. Već sada mogu reći da će SNSD biti ubjedljivi pobjednik lokalnih izbora u RS, kaže portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kako će se u pobjedu uklopiti apetiti SNSD-ovih koalicionih partnera, novinar Željko Raljić nema dilemu.

-Svi lideri će da podviju rep, sagnu glavu i da ispoštuju ono što Milorad Dodik bude od njih zahtijevao. Inače neće biti dio vlasti, a uvijek će se naći načina, ne postoji nijedna partija u kojoj SNSD neće naći adekvatne ljude koji će im prići nakon kupovine ili pritiska, navodi Raljić.

Biće zanimljivo vidjeti rasplet u namjeri DEMOS-a da objavi kandidaturu za načelnika Pala kojem se protivi SNSD. Zvanično jedini uslov koalicionim partnerima, prema riječima portparola SNSD-a, je da ne sklapaju pakt sa opozicijom.