Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osman ef. Kozlić: Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu

BiH

kozlic

Otvorenjem Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, razglednica grada na Vrbasu je upotpunjena, poručio je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, na današnjoj svečanoj ceremoniji otvorenja Ferhat-pašine džamije (Ferhadije), javlja Anadolu Agency (AA).Uz jake mjere osiguranja u Banjoj Luci, učenjem odlomaka iz Kur'ana, počela je svečana ceremonija otvorenja obnovljene Ferhat-pašine džamije kojoj prisustvuje nekoliko hiljada vjernika, gostiju i visokih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Pozdravivši sve prisutne na otvorenju i poželivši im dobrodošlicu, Kozlić je rekao kako je današnji dan veliki dan za sve građane Banje Luke, ali i BiH.

“Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu, svi koji živimo ovdje, danas smo zajedno domaćini našim dragim gostima. U tradiciji bosanskih muslimana otvorenje džamije znači otvorenje njenih vrata za sve one koji je poštuju. Danas je zato dan radosti Bošnjacima i svim građanima Banja Luke. Naša je radost tim veća, jer su mnogi Banjalučani iskazali svoju radost što se Ferhadija vratila gradu na Vrbasu. Sve njihove izjave mogu se sažeti u jedno: Sa Ferhadijom, razglednica Banje Luke je potpuna”, rekao je muftija banjalučki.

Podsjetio je kako je građevina Ferhadija, nakon desetljeća blagosti, na današnji dan 7. maja 1993. godine, kada je srušena, iskusila okrutnost. Ipak, kako je rekao, ona je ponovo obnovljena uz pomoć vlasti, zemalja prijatelja i dobrih ljudi.

“Osim naših ministarstva na svim nivoima, prijateljskih država poput Turske, Katara i Kuvajta, na spisku vakifa su i imena brojnih Banjalučana i drugih, imena muftije Edhema efendije Čamdžića, Valetina Inzka, ali i Ahmeta Davutoglua. Raduje nas da se među tim imenima pominje ime dobročinitelja Branislava i Krupljanina Žarke. Zahvajujem se svima koji su doprinijeli vraćanju Ferhadije Banjoj Luci”, rekao je Kozlić.

Ferhadija, koja danas otvara svoja vrata svima, kako je naglasio Kozlić, ne optužuje nikoga za zlo koje joj je nanijeto, ali opominje na pamćenje.

“Opominje nas da pamtimo kako nam se slično ne bi dogodilo. Ferhadija nam poručuje da vodimo računa o dobru i zlu. Vjerujemo da dobrih ljudima ima više, samo što nekad zlo nadvlada dobro. Mi u ovoj našoj zemlji ne smijemo prećutati zlo koje vidimo i za koje čujemo. Svako zlo prema čovjeku i njegovim svetinjama mora se osuditi, i Jasenovac i Srebrenica opominju. Otvarajmo svoja prsa, srca i duše jedni prema drugima. Budimo dobre komšije i iskreni prijatelji, pokažimo malo više poštovanja, jer mi smo jedni drugima najpreči. Bog nas je počastio prirodnim bogatstvima kakih ima malo gdje u svijetu, cijenimo to”, rekao je Kozlić.