Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući OSCE-a

Osmani okončao posjetu BiH: Kompromis i saradnja u fokusu poboljšanja situacije

Bujar Osmani
Foto: OSCE

Osmani je ponovo potvrdio opredijeljenost OSCE-a snažnom angažmanu i bliskoj saradnji sa BiH

Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani okončao je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini. Osmani je održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH, kao i s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Na sastancima je razgovarano o trenutnoj političkoj klimi u zemlji i potrebi da se nastavi ostvarivati napredak u reformama u oblastima kao što su izbori, sigurnost, borba protiv korupcije, ljudska prava i pomirenje.

Osmani je ponovo potvrdio opredijeljenost OSCE-a snažnom angažmanu i bliskoj saradnji sa BiH.

-Bosna i Hercegovina je postigla jasan napredak u unapređenju mira i sigurnosti i jačanju demokratije i vladavine prava u posljednjih 25 godina. To se ne može uzeti zdravo za gotovo i nepohodno je ovakav napredak čuvati i produbljivati – rekao je Osmani.

Po njegovim riječima, konstruktivan dijalog, kompromis i saradnja bi trebalo da bude u fokusu poboljšanja trenutne situacije i preduzimanja koraka za obnovu povjerenja i osiguranje napretka u reformama za dobrobit ljudi.

Predsjedavajući Osmani se sastao i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i s članovima Centralne izborne komisije BiH.

U fokusu njihovih razgovora je bila uloga OSCE-a u zagovaranju izborne reforme. Misija OSCE-a nastavlja podržavati BiH u jačanju integriteta izbornih procesa, a Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR) dao je preporuke za podršku sveobuhvatnoj izbornoj reformi u BiH.

Pored sastanaka sa šefom Misije OSCE-a u BiH Brianom Aggelerom i osobljem Misije, predsjedavajući Osmani je donirao dva vozila za projekat deminiranja i izgradnje povjerenja, a koji je omogućen uz finansijsku podršku Njemačke. Projekat i njegovo finansiranje rezultat su uspješne međuopćinske saradnje pet općina s područja Majevice, podržan od Misije OSCE-a u BiH.

Predsjedavajući Osmani se takođe sastao s načelnikom Općine Jablanica Damirom Šabanovićem i obišao staru zgradu Općine Jablanica (bivša vojna kasarna) u kojoj je smješteno 17 nevladinih organizacija. Zgrada će biti obnovljena u okviru zajedničkog projekta Misije OSCE-a u BiH, Delegacije EU, UN-a i Vijeća Evrope s ciljem pružanja podrške općinama širom BiH koje provode lokalne inicijative za izgradnju povjerenja i kohezije zajednice, pod nazivom “Možemo bolje”.

Ministar Osmani čestitao je načelniku Šabanoviću na posvećenosti zajednici i promoviranju pozitivnih priča u BiH.

Tokom terenske posjete Mostaru, Osmani se sastao sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem. Razgovarali su o naporima da se izgradi inkluzivnije i multietničko društvo i njegovoj ključnoj ulozi u postizanju održivog napretka. U razgovoru su se osvrnuli i na rad Misije OSCE-a u BiH kojim se podržavaju ovakvi napori na terenu.

Posjeta predsjedavajućeg obuhvatila je i sastanke s predstavnicima civilnog društva iz cijele BiH. U fokusu sastanaka bio je razgovor o tome kako se može pospješiti saradnja, te kako se mogu unaprijediti tolerancija i načini za izgradnju poverenja.

-Moto predsjedavanja Sjeverne Makedonije OSCE-om je ‘Riječ je o ljudima’. To je ono što je u srcu rada OSCE-a. Naša partnerstva na terenu su važan dio načina na koji pomažemo Bosni i Hercegovini da postane jača, bolje povezana i prosperitetnija za dobrobit ljudi u zemlji i cijelom regionu – kazao je Osmani, saopćeno je iz OSCE-a.