Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović: BiH preuzela obavezu da će donijeti zakon o neradnim danima

BiH

adil osmanovic

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je u Sarajevu, nakon što je na sjednici Predstavničkog doma državnog parlamenta povukao Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika, izjavio novinarima da je osobno bio opredjeljenja da treba ići u pravcu donošenja državnog zakona o praznicima u koji bi bili uključeni i vjerski praznici.

– Ali, već godinama ne može se doći do političkog konsenzusa da dođemo do zakona o državnim praznicima, a BiH je preuzela obavezu nakon potpisivanja Osnovnog ugovora sa Svetom stolicom, sa Srpskom pravoslavnom crkvom, da će pripremiti i donijeti zakon o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika – podsjetio je ministar Osmanović.

Onda smo se, dodao je on, na osnovu tih obaveza „odlučili da idemo u pravcu prijedloga zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika i taj prijedlog zakona je dobio jednoglasnu podršku svih članova Vijeća ministara BiH“.

– Danas smo vidjeli da pojedini klubovi, koji su u parlamentarnoj većini, nisu pokazali spremnost da podrže taj zakon i meni je jedino preostalo da uime predlagača, Vijeća ministara BiH, pristupim povlačenju tog prijedloga zakona i da u dogledno vrijeme nađemo najbolje rješenje – kazao je ministar Osmanović.

Dodao je kako predstoje određene konsultacije, dogovori.

– Ali smatram da BiH, s obzirom na Ugovor koji je potpisan, mora biti odgovorna država i mora se kretati u pravcu da se to u konačnici riješi. Treba postići visok stepen političkog konsenzusa o tome – smatra ministar Osmanović.

Napomenuo je da Ministarstvo ima već nekoliko urađenih prijedloga zakona o državnim praznicima, raznih varijanti „koje nisu mogle proći u samom Vijeću ministara BiH“.

– Mi možemo ponovo to inicirati, ali u ovakvnoj političkoj situaciji još dugo vremena nećemo imati politički konsenzus o određenim datumima, da predložimo prijedlog zakona o držvanim praznicima koji bi bio usvojen u parlamentu – kazao je Osmanović.

On je danas, uime Vijeća ministara, povukao s dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika zbog dodatnih konsultacija.