Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmanović i Inzko o obrazovanju povratnika i statusu institucija kulture

osmanovic inzko

Ministrar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Ministar Osmanović informisao je visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o problemima sa kojima se susreću djeca povratnika u obrazovanju u Republici Srpskoj, izražavajući bojazan da bi se problem povratničke populacije mogao proširiti i na sredine u kojima do sada nije bio prisutan.

Ukazao je na činjenicu da povratnici svakako žive u teškim uslovima te im dalja politizacija njihovih pitanja nije potrebna.

Ministar Osmanović pozvao je na uključivanje kako domaćih institucija, tako i međunarodne zajednice u rješavanje ovog pitanja, a u interesu učenika.

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je spremnost OHR-a da se uključi u rješavanje problema.

Ministar Osmanović i visoki predstavnik razgovarali su i o stanju u kojem se nalazi sedam institucija kulture od značaja za BiH.

Saglasili su se da je potrebno raditi na rješavanju pitanja upravljačke strukture i njihovog stabilnog finansiranja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.