psbih

Osmanović: Od SNSD-a samo očekujemo da poštuje Ustav i zakone BiH

adil osmanovic

Po njegovim riječima, dostavljanje nacionalnog godišnjeg plana, nije članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da najveće nesuglasice, kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, postoje na relaciji SNSD-SDA i Demokratska fronta u pogledu nepoštivanja zakona i Ustava od strane SNSD-a “da ne podstiče kretanje BiH ka aktivaciji MAP-a”.

– Ako je Predstavnički dom ili Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o odbrani, u kojem jasno stoji da sve institucije i svi organi ove države trebaju da rade u tom pravcu kretanja BiH ka euroatlanskim asocijacijama, to je obaveza svih onih koji su izabrani na posljednjim izborima. Očekujemo od SNSD-a da to poštuje, ništa više – naveo je Osmanović.

Po njegovim riječima, dostavljanje nacionalnog godišnjeg plana, nije članstvo u NATO-u.

– Mi smo kod prvog nacionalnog godišnjeg plana zapeli, što ne vidim razloga, jer to je potrebno ovoj državi – smatra Osmanović.

Napomenuo je da je druga stvar koja se pojavila na posljednjem sastanku sa SNSD-om da SNSD očekuje, što nikada do sada nije bilo, da pored predsjedavajućeg ima i tri ministra iz reda srpskog naroda.

To, ističe Osmanović, nikada do sada nije bilo i “ne znam odakle im takva jedna teza”.

– Ali cijenim da na sastanku koji će biti održan iduće sedmice, na kojem bi trebali biti predstavnici sve tri političke stranke, ili lideri tri političke stranke, da ćemo iznaći rješenje da se što prije formira Vijeće ministara BiH, a ja bih dodao i Vlada Federacije BiH – kazao je Osmanović.