BiH

Osmanović s izaslanicima Svjetske banke: Cijene lijekova u BiH staviti pod kontrolu

18/02/2016

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s direktorkom Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope i centralne Azije Elenom Goldstein i šeficom Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjanom Proskurjakovom.

Ministar Osmanović je tom prilikom istakao podatak da zbog nepostojanja Pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova Bosna i Hercegovina godišnje gubi značajna novčana sredstva, a njeni građani plaćaju više cijene lijekova u odnosu na građane regiona, naglasivši da prilikom donošenja novog Pravilnika treba voditi računa kako se on ne bi negativno reflektirao na domaće proizvođače lijekova.

“Svako radno mjesto u BiH od neprocjenjive je vrijednosti i ne smijemo dozvoliti da ishitrenim donošenjem pravilnika ugrozimo radna mjesta zaposlenih u našoj farmaceutskoj industriji”, naglasio je ministar Osmanović.

Na sastanku je stoga zaključeno da treba provesti široku raspravu koja bi uključivala sve zainteresovane strane, a kako bi se došlo do Pravilnika o kontroli cijene lijekova koji će biti u opštem interesu.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović založio se i za donošenje esencijalne liste lijekova na nivou Bosne i Hercegovine, a prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.