Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Parlamenta FBiH odgođena do daljnjeg: Je li ugrožena vladajuća koalicija?

BiH

parlament fbih (4)
Foto: I. Kralj

Za danas najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Heregovine odgođeno je do daljnjeg, potvrdio je novinarima predsjedavajući poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović.

Odgodu je tražio poslanički klub koji predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Osmanović je kazao da vladajuća koalicija nije ugrožena.

Za iduću sedmicu je najavio sastanak predstavnika triju stranaka parlamentarne većine (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, Hrvatska demokratska zajednica). Po Osmanovićevim riječima, tada bi trebalo da bude odlučeno o nastavku zasjedanja Predstavničkog doma.

parlament fbih (1)

Šef Kluba SDA naveo je također da je njegova stranka bila za to da zasjedanje bude održano danas posebno stoga što u najavljenom dnevnom redu nije bilo tačaka koje bi mogle biti predmet eventualnog sporenja među koalicionim partnerima. Međutim, dodao je Osmanović, kolege iz bloka predvođenog Hrvatsko demokratskom zajednicom BiH, tražeći odgodu, rekle su i da traže političke konsultacije stranaka vladajuće većine.

Osmanovićevo mišljenje je da se ovdje radi o nezadovoljstvu HDZ-a time što je u Predstavničkom domu ranije stavljeno na dnevni red ili prihvaćeno više predloženih zakona, među njima izmjene aktuelnog zakona o igrama na sreću, pa HDZ želi zaustaviti prohodnost tih akata u Domu naroda.

parlament fbih (2)

Osmanović ipak očekuje, rekao je, da će Dom naroda zakazati svoju sjednicu i staviti na dnevni red izmjene zakona o igrama na sreću, važne za fiskalni sistem Federacije, kako je dodao.

Osmanović, osim što je ustvrdio da vladajuća koalicija nije upitna zbog današnjeg razvoja događaja i da se događaji u Parlamentu neće odraziti na odnose u Vladi FBiH, naveo je i opredjeljenje njegove stranke za očuvanje koalicije mada ima nekih pitanja „teških za koalicione partnere“.

parlament fbih (3)

Njegova stranka će beskompromisno predlagati sve što smatra važnim za građane i prihvatat će pozitivne kompromise, a „štetne, truhle kompromise, ne“, naveo je također Osmanović.

Na novinarsko pitanje da li je „truhli kompromis“ to što je odgoda današnjeg zasjedanja Predstavničkog doma prihvaćena, odgovorio je odrečno.

„Ovo nije ‘truhli kompromis’ jer nije ugrožen nijedan zakonski projekt“, zaključio je.