Predstavnički dom o blokadi

Osmanović traži reakciju OHR-a, Magazinović kaže da neće trčati ni za kim po kafanama

parlament bih (1) FENA

Dobra volja postoji, ali ne postoji servilnost da neko ko krši procedure da ga molim da pričamo, a problem nije nastao u ovoj sali, niti smo ga mi napravili – zaključio je Magazinović

U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojoj ne prisustvuju zastupnici stranaka iz entiteta Republika Srpska. Oni i dalje bojkotuju rad u državnim institucijama jer je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH koje predviđaju između ostalog i zabranu negiranja genocida, a što zastupnici stranaka sa srpskim predznakom ne prihvataju.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH kazao je da se problem neće riješiti održavanjem sjednica bez svih poslanika, te je .

-Ova odluka visokog predstavnika je vrhunac ledenog brijega, ako jedan dio želi da ima drugačiju državu i drugačiji Ustav, izvolite ima procedura, do tada se moramo poštivati kao i to da je ovo država dva doma. Volio bih da se uozbiljimo, da prekinemo zasjedanje, nisam siguran kako ćemo danas, šta ćemo raditi- kazao je Lovrinović.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a naglasio je da se o problem blokada mora razgovarati, te podsjetio da problem nisu nastali u Parlamentu BiH.

-Mi problem nismo napravili i nismo dužni niti imamo alat da ga rješavamo. I ono što kao zastupnici možemo uraditi jeste da izvršavamo svoje radne obaveze. Ovaj pristup da neko napravi problem, a onaj ko ga nije napravio da ga rješava nije ispravan.Neka se kolege vrate u salu pa ćemo ovdje razgovarati , a da nekog ganjam po kafanama i kancelarijama da bih razgovarao s njima, ne pada mi na pamet –  kazao je Magazinović.

On je istaknuo da su poslanici već samim tim što na dnevni red nisu stavili tačke dnevnog reda po hitnom postupku koje sum ogle dobiti prolaznost kod većine pokazana spremnost za dijalog I kompromis i da se nije išlo nikome “prstom u oko” .

– Dobra volja postoji , ali ne postoji servilnost da neko ko krši procedure da ga molim da pričamo, a problem nije nastao u ovoj sali, niti smo ga mi napravili – zaključio je Magazinović

Adil Osmanović, šef Kluba SDA ocijenio je da bi poteze koji će dovesti do deblokade institucija trebao povući Ured visokog predstavnika.

-Mi smo u julu prihvatili da se 23. sjednica odgodi. Ostavili smo više od mjesec dana da vidimo da li će doći do određenih političkih usaglašavanja. Očito nije bilo opomaka. Gdje ćemo mi voditi raspravu ako ne u institucijama BiH. Ovdje se možemo odrediti prema evidentnoj političkoj krizi. Na nama je da pokažemo i domaćoj i međunarodnoj javnosti da činimo sve da otkočimo i da nema blokada institucija BiH. Očekujemo i da reaguje OHR, oni su donijeli dopune Krivičnog zakona i trebali bi povući određene poteze. Mi trebamo učiniti sve da ovaj dom radi – kazao je Osmanović.