Osmanović: Zalažemo se za ravonopravnost svih građana BiH

adil-osmanovic111

Stranka demokratske akcije ostaje opredijeljena svojim proklamiranim principima, da BiH treba biti ustrojena po regijama, koje bi bile koncipirane na infrastrukturnom, geografskom i drugim kapacitetima, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” ministar civilnih poslova BiH, zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

– Nismo još ni na jednom organu SDA otvorili pitanje okrupnjavanja kantona. Inicijative ili ideje koje sada dolaze nisu oficijelan stav stranke. Nikad SDA neće prihvatiti da se ide u pravcu, ne daj Bože, stvaranja nekog trećeg entiteta. Zalažemo se za ravnopravnost svih građana na cijelom prostoru države, a o modalitetima se da pričati, s tim da moramo ići u pravcu borbe za osnovna ljudska prava, dok bi zatvaranje u neke monoetničke regione, kantone, entitete bilo pogubno za državu. Nijedna država u Evropi ne bi mogla egzistirati na takav način i ne vidim da bi BiH trebala ići u tom pravcu – kazao je Osmanović.

Osmanović smatra da uz kretanje BiH ubrzanim koracima ka euroatlantskim integracijama ne trebamo gubiti previše energije na unutrašnjem ustrojstvu države.

– Trebamo se uključiti u evropske asocijacije i euroatlantske integracije kojima se brišu državne granice, a ne da se zamaramo unutarnjim stvarima To bi bilo samo otežavanje situacije u kojoj se nalazimo, jer se moramo baviti ispunjavanjem uslova iz Reformske agende – dodao je.