Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ombudsmani BiH

Osmi mart prilika za podsjećanje na prava žena

ombudsmeni

Obilježavanje 8. marta, Međunarodnog dana žena kao praznika kojim se slavi emancipacija žena u savremenom društvu prilika je za podsjećanje, ne samo na to za šta su se žene borile i izborile, nego i na to šta mora da se učini danas kako bi žene uživale u pravima i dostojanstvu

Ombudsmani Bosne i Hercegovine čestitaju svim ženama Osmi mart – Međunarodni dan žena, s porukom podrške nastojanjima za dostizanje istinske ravnopravnosti, jednakih šansi za napredak i unapređenje položaja žena u društvu.

Zakon o ravnopravnosti polova koji je usvojen 2003. godine garantuje ravnopravnost polova za sve u svim sferama društva, uključujući, ali ne ograničavajući se na, obrazovanje, privredu, zapošljavanje i rad, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sport, kulturu, javni život i medije. Ova zabrana diskriminacije dodatno je ojačana 2009. godine donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije, ali u Bosni i Hercegovini i dalje postoje oblici diskriminacije po osnovu pola, uglavnom u oblasti rada i zapošljavanja, kao i praksa objavljivanja oglasa za posao u kojima se preferiraju osobe jednog pola, posebno kada se govori o oglasima za posao higijeničara/ki, konobara/ica i sl., saopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Obilježavanje 8. marta, Međunarodnog dana žena kao praznika kojim se slavi emancipacija žena u savremenom društvu prilika je za podsjećanje, ne samo na to za šta su se žene borile i izborile, nego i na to šta mora da se učini danas kako bi žene uživale u pravima i dostojanstvu. Postizanje rodne ravnopravnosti i stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarace od suštinskog je značaja za razvoj demokratskog društva, pa se borba za ljudska prava žena smatra borbom za dobrobit cijelog društva, poručili su Ombudsmani BiH.

Ombudsmani Bosne i Hercegovine će i ubuduće, kao što su to činili i do sada, insistirati na ostvarivanju i efikasnoj zaštiti prava žena uvijek kada su ona ugrožena, na jednakosti, njihovoj većoj ulozi u donošenju odluka, kao i na uspostavljanju nulte tolerancije na sve oblike nasilja nad ženama.