Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osmomartovska šetnja u Sarajevu: Niti jedna žena ne treba biti nevidljiva (FOTO)

BiH

osmomartovska_setnja_sarajevo_

U organizaciji Fondacije CURE, povodom obilježavanja 8. marta – Međunarodnog dana žena, danas je u Sarajevu organizovana aktivistička šetnja kojom su učesnici simbolično skrenuli pažnju na nevidljivost problema sa kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Desetine aktivista, među kojima članovi brojnih organizacija, formalnih i neformalnih grupa, članovi Ženske mreže BiH, su učešćem na Osmomartovskom maršu skrenuli pažnju na kršenje ženskih prava u BiH te na marginalizaciju i diskriminaciju žena.
Skup pod motom “Da niti jedna žena ne bude nevidljiva” počeo je ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i mirnom šetnjom je nastavljen do BBI centra gdje je šetnja završena.

Noseći transparente s porukama poput “Neću cvijet, hoću pravdu”, “Za revoluciju spremne”, “Solidarnost je naše oružje”, “Neposlušne žene stvaraju istoriju”, “Feminizam kaže stop femicidu”… aktivisti su ukazali na goruće probleme s kojima se žene u BiH suočavaju.

Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE, izjavila je da je okupljanje ispred Parlamentarne skupštine BiH organizovano kako bi se ukazalo na intitucionalne politike koje, kako je kazala, kontinuirano krše ženska prava te kako bi upozorili na kontinuirano nasilje s kojim se žene u BiH suočavaju.

“Ne smijemo zaboraviti probleme koje još uvijek nismo riješili, a to su neujednačene porodiljske naknade tamo gdje ih ima, neriješeni problemi alimentacionog fonda u BiH, nejednaka medicinski potpomognuta oplodnja kada govorimo o entitetima, tu su i problemi diskriminacije i mobinga s kojima se žene suočavaju na radnom mjestu. Ne smijemo zaboraviti nasilje, diskriminaciju i kršenje ženskih prava kada govorimo o marginalizovanim grupama žena”, izjavila je Džekman.

Ukazala je i na institucionalne barijere kada su u pitanju žene sa invaliditetom te na problematiku nedostatka žena u procesima ustavnih reformi.

“Šta reći osim da reformska agenda BiH, kao najvažniji pristupni dokument BiH ka EU integracijama, ne sadrži nijednu riječ kojom spominje žene”, istakla je Džekman.

Podršku jednakopravnosti žena pružio je i građanin Adis Hukanović, koji smatra da je bitno podržati svaku iskru koja može potaći promjenu po tom pitanju u BiH.

“Žene u BiH nisu ravnopravne sa muškarcima. Kada govorimo o politici, ne postoji nivo vlasti u kojem su žene ravnopravne. Nisu donosioci odluka. Vidimo i na izborima da nisu predložene za najjače funkcije”, kazao je Hukanović.

Ovom šetnjom želi ukazati i na položaj žena u ruralnim područjima, položaj nezaposlenih žena, i onih čiji se glas ne čuje.

“Potrebna je podrška svih građana. Moraju se usvojiti politike koje bi omogućile ženama da dostignu nivo prava koji imaju muškarci. Sada se nalazimo na simboličnom mjestu, ispred zgrada gdje se donose bitne odluke za BiH i mislim da donosioci tih odluka trebaju da učine nešto kako bi se to promijenilo, ali i sami građani”, kazao je Hukanović.