Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS

Osniva se helikopterska jedinica MUP-a KS: Ne želimo biti u civilizacijskom zapećku

helikopter vlada ks ilustracija (1)

Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je ministar

Vlada Kantona Sarajevo dala je na današnjoj sjednici saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe te jedinice.

Elaborat koji je sačinila stručna radna grupa na čelu s iskusnim vazduhoplovnim inžinjerom, pilotom i instruktorom letenja Omerom Kulićem sadrži kompletnu analizu procedura za nabavku i izbor helikoptera, potrebne opreme, servisa, dozvola, registracije, smještaja, kadrovskih rješenja, edukacije i plana finansiranja, saopćeno je iz Vlade KS.

“Ispravljamo istorijsku nepravdu. Ucrtavamo Kanton Sarajevo na listu uređenih zajednica koje se razvijaju. Ne želimo više biti u civilizacijskom zapećku. U svijetu je praksa da se sve letjelice kupuju putem kredita, te smatramo također da bi bilo najbolje i u ovom slučaju primijeniti isti način. Procjena je da će projekt koštati oko 25 miliona KM, gdje smo u budžetskom zahtjevu MUP-a KS planirali i sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora”, obrazložio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Svojom današnjom podrškom Vlada KS je još jednom potvrdila svoje opredijeljene za projekte koji će dugoročno biti na usluzi građanima. Ovim je također potvrdila stajalište i argumentaciju iz Elaborata prema kojima će nedvojbeno helikopter imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa, spašavanja povrijeđenih iz minskih polja, iz planinskih područja, kod dostave pomoći, prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih na teško pristupačne terene, kao i tokom kontrola saobraćaja, izviđanja, i sl.

Ovim projektom Vlada i MUP KS izvršavaju obećanje dato još u mandatu 2019. godine o osnivanju helikopterske jedinice MUP-a KS, kao obaveze prema građanima, posebno u smislu spasilačkog i interventnog karaktera.
Kolika je potreba za nabavkom i stavljanjem u funkciju helikoptera vidjelo se i iz nedavnih alarmantnih situacija kada su tokom ljeta na područjima zahvaćenim katastrofalnim požarima bili dovedeni u opasnost i životi i imovina stanovništva, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije dao odobrenje za pomoć vojnim helikopterom Oružanih snaga BiH.

“Ne želimo zavisiti od drugih, a pogotovo ne od onih kojima dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine nije važna. Osnivanje helikopterske jedinice MUP-a KS, znak je naše kolektivne društvene zrelosti i odgovornosti za zajednicu, te je važno za naš integritet, samostalnost i samopoštovanje. Ako spasimo samo jedan život, učinili smo dovoljno. Moći ćemo biti bolji i brži, pomagati na način kao što se od nas i očekuje da smo u stanju odgovoriti u 21. vijeku. Raspisat ćemo poziv za višenamjenski helikopter koji može ponijeti minimalno deset ljudi i biti u službi sljedećih trideset godina. Imamo najave zainteresiranih proizvođača od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope. Tender će biti međunarodni, javan i transparentno vođen”, istakao je ministar Katica.