Osnovna škola „Sjenjak“ 11 godina bez sale za tjelesni odgoj

sjenjak_donacija_japan

U okviru programa omasovljenja karate sporta, članovi KBS „Tuzla Sinbra“ održali su prezentaciju borilačkih vještina učenicima Osnovne škole „Sjenjak“ u Tuzli.

Za razliku od ostalih osnovnih škola u kojima je prezentirana aktivnost trofejnog karate kluba, pokazne vježbe treneri „Tuzla Sinbre“ održali su u dvorištu škole, na otvorenom, jer OŠ „Sjenjak“, poznata i pod imenom „japanska škola“, jedina u Tuzli nema fiskulturnu dvoranu.

– Djeci smo borilačke vještine demonstrirali vani i sreća da je bilo lijepo vrijeme. Međutim, učenici koji pokažu zanimanje za ovaj sport, morat će na treninge dolaziti u Dom za djecu bez roditeljskog staranja, koji ima salu, a najbliži je školi „Sjenjak“ – izjavila je za Fenu Una Seman – Žilić, trenerica u „Tuzla Sinbri“.

Osnovna škola „Sjenjak“ izgrađena je 2005. godine sredstvima japanske vlade. Projektom, međutim, nije bilo predviđena izgradnja sale za tjelesni odgoj, pa je ostalo da taj problem riješe nadležne domaće institucije vlasti.

Kako je ostalo tada, tako je i sada. Lokalna i kantonalna vlast nikako da se dogovore kako da i učenici „japanske škole“ dobiju salu za pohađanje časova tjelesnog odgoja.

Nedavno je japanska vlada finansirala popravke propusta nastalih tokom izgradnje škole, pa je među ostalim, postavljena podloga na cijelu površinu školskog krova da ne bi prokišnjavao.

Izgradnja fiskulturne sale i dalje je na čekanju, a aktuelne vlasti u predizborno vrijeme hvale se kako su uspješno riješile sve probleme obrazovnih ustanova u Tuzli i kantonu.