Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Farsa u USK

Osoba A: Ja sam Razim i Hrvat sam; Osoba B: Ja sam Anel i Hrvat sam

Beijing 2015 IAAF World Championships

Halkić i Anel prepirali su se ko će od njih dvojice dobiti poziciju koja inače pripada Hrvatima – mjesto potpredsjednika Skupštine USK

Poslanik u Unsko-sanskom kantonu /USK/ u Federaciji BiH /FBiH/ Razim Halkić izabran je kao Hrvat za potpredsjednika kantonalne Skuštine, prenosi agencija Srna.

Halkić i Anel Šahinović prepirali su se ko će od njih dvojice dobiti poziciju koja inače pripada Hrvatima – mjesto potpredsjednika Skupštine USK, a pošto dogovora nije bilo, skupštinska većina, koju čini više bošnjačkih stranaka, izabrala je Halkića, člana SDP-a, navode hrvatski portali.

Ali tu nije kraj Razimovoj političkoj karijeri kao “novopečenog” Hrvata. On ili možda Anel Šahinović, zavisno od dogovora, biće izabran kao hrvatski poslanik u Domu naroda FBiH.

Prema posljednjoj odluci Centralne izborne komisije BiH, iz svakog kantona u FBiH bira se po jedan poslanik svakog konstitutivnog naroda.

Tamo gdje Hrvata nema, jer su malobrojni, pa nisu ni mogli dobiti poslanika u kantonalnim skupštinama, kao što je to slučaj u USK, “uskaču” obično Bošnjaci koji se predstavljaju kao Hrvati.

Tako dobijaju pozicije na svim nivoima vlasti.

I u Goraždu, gdje živi jedva nekoliko Hrvata, pojavili su se “hrvatski predstavnici”, navode hrvatski portali.

Izvjesni Edin Fejzić za sebe tvrdi da je Hrvat islamske vjeroispovijesti, te popunjava mjesto koje pripada hrvatskim predstavnicima.

Razim Halkić ili Anel Šahinović vjerovatno neće biti jedini Bošnjaci koji će biti predstavnici Hrvata u Domu naroda.

Ali, u ovim slučajevima nije riječ samo o uzimanju plata i drugih sinekura koje tradicionalno pripadaju političarima na određenim pozicijama.

Ako bošnjačke stranke iz drugih kantona uspiju da “proguraju” šest poslanika izabranih na ovaj način /od 17 koliko ih pripada Hrvatima u federalnom Domu naroda/, onda mogu da uspostave vlast u FBiH bez izabranih predstavnika hrvatskih stranaka.