Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osporen zakon o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona BiH

BiH

komisija

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponovljenom postupku nije utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i nije podržala načela prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagatelji zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a čime se obustavlja daljnji postupak po ovom zakonskom prijedlogu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH traženo je da se iz rada te institucije isključe stranci, a kako prijedlog zakona već ranije nije dobio pozitivan stav nadležne Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH njegovo razmatranje je vraćeno na ponovni postupak. U skladu sa Poslovnikom ukoliko prijedlog zakona dobije dva puta negativan izvještaj komisije zaredom postupak njegovog razmatranja se obustavlja u daljnjoj parlamentarnoj proceduri.

Isto se odnosi i na izmjene Kaznenog zakona BiH čija rješenja nisu dobila pozitivan stav Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH. Naime, nije utvrđena usuglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nisu podržana načela prijedloga izmjena Kaznenog zakona BiH, čiji su predlagatelji također zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a.

Naime, izmjenama Krivičnog zakona BiH bilo je predloženo da se ukine odgovornost za neprovođenje odluka Ustavnog suda BIH, odnosno da se to ubuduće ne tretira kao krivično djelo.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH za prijedloga izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagatelji zastupnici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović, kao članovi Interresorne radne skupine za pripremu izmjena izbornog zakonodavstva.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržana su načela prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, čiji su predlagatelji također zastupnici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović u svojstvu članova Interresorne radne skupine za pripremu izmjena izbornog zakonodavstva.

Utvrđena je usuglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nisu podržana načela prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, čiji je predlagatelj Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH. Ovim zakonskim prijedlogom, između ostalog, predviđeno je da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog spola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično.