BiH

USK

Osposobljen i opremljen izolatorij Doma zdravlja u Bihaću

31/03/2020

Trenutni postavljeni kapacitet je 46 kreveta, međutim on se po potrebi može gotovo udvostručiti

Izolatorij Doma zdravlja u Bihaću danas je u potpunosti osposobljen i opremljen za prijem eventualnih pacijenata sa lakšim i srednje teškim simptomima bolesti COVID-19. Prostor u okviru zgrade bihaćkog Doma zdravlja adaptiran je za prijem maksimalno 75 osoba, a kreveti i prateća medicinska oprema osigurani su uz pomoć Gradskog štaba civilne zaštite.

-Za pripremu izolatorija nam je trebalo desetak dana i od danas je on spreman za prijem eventualnih pacijenata. Završeni su svi instalaterski radovi, a uz pomoć Gradskog štaba civilne zaštite obezbijeđena je i kompletna prateća oprema. Trenutni postavljeni kapacitet je 46 kreveta, međutim on se po potrebi može gotovo udvostručiti – rekla je direktorica Doma zdravlja u Bihaću Jasminka Ljubijankić.

Higijensko – epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać počela je i sa uzimanjem uzoraka za testiranje osoba sa simptomatologijom, koja upućuje na COVID-19.

-Opremu i epruvete za uzimanje briseva dobijamo od Zavoda za javno zdravstvo USK. Nakon što uzmemo uzorke na terenu, sa neophodnom dokumentacijom ih dostavljamo Odjelu mikrobiologije u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’, nakon čega se transportuju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – dodala je Ljubijankić.

Ispred Doma zdravlja postavljen je i trijažni punkt, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.