Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ostaci ruskog aviona pronađeni u Crnom moru, stradali novinari i članovi hora

BiH

avion

Među 92 putnika u ruskom vojnom avionu koji se srušio Crno more kod grada Sočija bila su i tri radnika ruske televizijske stanice NTV.

Ruska novinska agencija TASS navodi da su u avionu bili dopisnik NTV-a Mihail Lužecki, operater Oleg Pestov i tehničar zvuka Evjenij Tolstov.

Osim novinara NTV-a u avionu su bila i po tri radnika televizijskih stanica Kanal jedan i Zvijezda.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo listu putnika, među kojima su bila 64 člana ruskog vojnog ansambla Alexandrov, koji su trebali održati koncert u ruskoj zračnoj bazi u Siriji.

U avionu su bila 84 putnika i osam članova posade. Ostaci aviona pronađeni su na dubini od 50 do 70 metara i na udaljenosti od 1,5 kilometara od ruske obale.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane generalmajor Igor Konašenkov saopćio je danas da je to ministarstvo uputilo četiri broda, pet helikoptera i dronove na mesto pada aviona “Tu-154” koji se jutros sa 92 osobe srušio u Crno more nedugo nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji.

Izvor ruske agencije TASS je naveo da su do sada pronađena četiri tijela.

Do sada nisu pronađeni preživjeli nesreće.

Ruska novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na neimenovani bezbjednosni izvor, javlja da se avion, prema preliminarnim rezultatima istrage, srušio zbog tehničkog kvara ili greške pilota.

Agencija Interfaks navodi da avion nije poslao poziv u pomoć.

Nije teroristički napad

Šef Odbora za odbranu u ruskom Gornjem domu Parlamenta Viktor Ozerov odbacio je mogućnost da je teroristički napad uzrok pada ruskog putničkog aviona u Crno more, istakavši kako je pad moguće uzrokovao tehnički kvar ili greška posade.

Ozerov je istakao da “totalno odbacuje” terorizam kao uzrok nesreće, budući da je avionom upravljala vojska.
Glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov je saopćio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin informisan o tragediji. Akcijom spašavanja lično je rukovodio ministar odbrane Sergei Shoigu.

Srušio se ruski vojni avion, strahuje se da je više od 90 ljudi poginulo