Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštećen Budžet BiH: SIPA sumnjiči pet osoba zbog slučaja Mosta na Svilaju

BiH

svilaj(7)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu nedavno su podnijeli izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima protiv pet odgovornih osoba, bivših i sadašnjih službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Pomenute osobe sumnjiče se da su, u skladu s funkcijama koju su obavljali, kao i u djelokrugu poslova u radnim tijelima u koja su bili imenovani, propustile poduzeti potrebne mjere i radnje radi izvršenja ugovornih obveza koje se odnose na Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji je Ministarstvo prometa i komunikacija zaključilo sa kompanijom Strabag ag Austrija.

S tim u svezi, Strabag ag Austrija otkazao je ugovor i pokrenuo arbitražni spor pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu.

Sud je u ovom sporu donio odluku na temelju koje je zbog neispunjavanja ugovornih obveza navedenog ministarstva utvrđena obveza nadoknade štete kompaniji Strabag ag Austrija u ukupnom iznosu od 2.546.008 KM.

Ministarstvo finansija i trezora BiH Strabagu je u cijelosti uplatilo navedeni iznos, za koji je oštećen Budžet institucija Bosne i Hercegovine.

Kako nezvanično saznaje Patria istraga i izvještaj podneseni su protiv bivšeg ministra Rude Vidovića, zatim uposlenika Sektora za prometnu infrastrukturu, pripremu i implementaciju projekata Namika Kupusovića i Vere Blagojević, sada već penzioniranog uposlenika Ministarstva Zorana Jelića i suspendiranog pomoćnika ministra Izeta Bajrambašića.

SIPA je, otkriva izvor Patrije, tražila u Ministarstvu dokumentaciju i arhivu o ovim uposlenicima.

U Tužilaštvu BiH osim priznanja da „postoji predmet i da je u radu“ ne žele davati više informacija. Istraga o ovom slučaju u Tužilaštvu BiH vodi se već godinama, a sada su stvoreni svi preduvjeti da se optuže oni koji su doveli do toga da budžet bude oštećen za 2.546.008 KM.

Inače, prvi tender za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Svilaja, zbog kojeg je BiH i platila austrijskom Strabagu naznačene milione KM, raspisan je 2011. godine u vrijeme dok je Ministarstvom transporta i komunikacija BiH rukovodio Rudo Vidović.

Pored Vidovića, u raspisivanju tendera učestvovala je i Jedinica za implementaciju projekta “Autocesta na koridoru 5c”, na čijem čelu je bio Namik Kupusović.