BiH

U sklopu EU-ovog projekta

Oštećenom Domu zdravlja Bihać donirano šest kontejnera

31/12/2020

Kako se u saopćenju navodi, transport i instalacija kontejnera će se podržati u okviru projekta "Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu", koji, također, finansira EU, a implementiraju IOM i UNHCR

Dom zdravlja Bihać je pretrpio velika oštećenja usljed zemljotresa koji je pogodio region sa epicentrom u blizini Zagreba.

Prema nalazima ovlaštenih inžinjera, zgrada Doma zdravlja u Bihaću nije za upotrebu zbog narušene mehaničke stabilnosti i sigurnosti.

Tim povodom, a na urgentni zahtjev upućen Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona (USK) da se ovoj instituciji pruži hitna podrška u vidu stambenih kontejnera, koji će služiti kao privremeno rješenje za nastavak efikasnog rada, Evropska unija (EU) je putem projekta “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” donirala šest kontejnera koji će već danas biti postavljeni na lokaciju i tako omogućiti medicinskom osoblju da nastave sa pružanjem medicinskih usluga, saopćeno je iz IOM-a.

Kako se u saopćenju navodi, transport i instalacija kontejnera će se podržati u okviru projekta “Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na zapadnom Balkanu”, koji, također, finansira EU, a implementiraju IOM i UNHCR.

Tokom primopredaje šest stambenih kontejnera, predstavnici Doma zdravlja Bihać su zahvalili za donaciju i istakli da je ta intervencija od velike pomoći za ovu ustanovu.

– Dom zdravlja Bihać pruža usluge zdravstvene zaštite za gotovo 60.000 stanovnika, a u uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa pruža dodatne napore i obezbjeđuje uslove za omogućavanje pristupa zdravstvenoj zaštiti svim stanovnicima Bihaća, ali i migranatima i izbjeglicama koji trenutno borave u USK – navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.