BiH

linde i schmid

Oštra reakcija iz OSCE-a na odluke NSRS: Teret ove krize nosit će građani

12/12/2021
Foto: Screenshot

„Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji“

Predsjedavajuća OSCE-a i ministrica vanjskih poslova Švedske, Ann Linde, i generalna sekretarka OSCE-a, Helga Maria Schmid, komentarisale su odluku koju je u petak donijela Narodna skupština Republike Srpske, a koja se odnosi na poduzimanje koraka jednostranog povlačenja iz dogovora o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu.

„Usvajanje seta zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima se poziva na jednostrani prenos kompetencija sa države na entitetski nivo podiže tenzije i usmjereno je protiv rezultata postignutih u posljednjih 26 godina. Pozivamo političke lidere u Republici Srpskoj da se uzdrže od političkih poteza koji su negativni i usmjereni ka podjelama“, istakla je predsjedavajuća OSCE-a Linde i dodala:

„Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji“.

„Trenutna kriza utiče na ekonomiju, obeshrabruje investicije i usporava ključne reforme. Na žalost, teret ove krize će, još jednom, nositi građanke i građani koji su već žrtve povećane nezaposlenosti, korupcije i nedostataka u zdravstvenom sistemu“, kazala je generalna sekretarka OSCE-a Schmid.

Linde i Schmid su pozvale sve strane da ponovo uspostave punu funkcionalnost institucija na državnom nivou i pokrenu konstruktivan pollitički dijalog kako bi se postigao konsenzus dobrobit svih građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.