Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH

Oštre kritike upućene Vladi FBiH: “Nudite opasno lažnu sliku o odgovoru na krizu”

parlament-federacije

Predsjednica Kluba poslanika Naše stranke Sabina Ćudić navodi da je informacija Vlade FBiH i resornih ministarstava pokušaj katastrofe koja se proizvodi nedjelovanjem, te da se građanima nudi opasno lažna slika o odgovoru na krizu

U posljednja dva mjeseca dosta je povoljnija epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine što je rezultat poduzetih mjera, ali novi tzv. britanski soj virusa širi se znatno brže od dosadašnjeg. Registriran je u zemljama okruženja pa je velika i opasnost za Bosnu i Hercegovinu.

To je izjavila epidemiologinja Mia Blažević tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se razmatra Informacija Federalne vlade o posljedicama pandemije u FBiH.

Istraživanja pokazuju da osobe koje su preboljele zarazu koronavirusom nemaju zaštitu od novog soja, kazala je Blažević, a nakon toga je Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva podsjetila da je u prošloj godini, iz budžeta FBiH isplaćeno 14 miliona KM za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam te da je i u ovogodišnjem budžetu osiguran novac za suzbijanje zaraznih bolesti.

Bodnaruk je kazala i da državno Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira aktivnosti vezane i za COVAX mehanizam i mehanizam EU, a trenutno je Pfizer pristupio COVAX mehanizmu, pa se i FBiH pridružila aktivnostima za nabavku određenih količina vakcina.

Laži o odgovoru na krizu

Predsjednica Kluba poslanika Naše stranke Sabina Ćudić navodi da je informacija Vlade FBiH i resornih ministarstava pokušaj katastrofe koja se proizvodi nedjelovanjem, te da se građanima nudi opasno lažna slika o odgovoru na krizu.

Ona je upozorila na alarmantne podatke da je BiH jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja nema nikakvu politiku ulaska u zemlju.

Ćudić je izdvojila podatak da je samo za novogodišnje praznike u BiH ušlo 297.830 osoba, od čega više od 150.000 stranih državljana, ali u vrijeme dok slušamo informacije o novom soju koronavirusa koji potencijalno ne odgovara na postojeće vakcine ne znamo koliko je među njima bilo zaraženih osoba, pa ne znamo ni da li mutirani oblik COVID-19 kruži i po BiH.

– Srbija je treća u Evropu i šesta u svijetu po procentu vakcinisanih. U Hrvatskoj je u toku vakcinacija, a mi govorimo kako se zajedno sa regionom suočavamo s krizom – istakla je Ćudić, upitavši je li u BiH registriran novi soj virusa, šta objašnjava povećanu stopu osoba na respiratorima i povećanu smrtnost ako imamo pad broja zaraženih, te šta objašnjava situaciju u pojedinim kantonima poput HNK gdje je broj zaraženih mnogo veći od prosjeka u FBiH.

Gdje je ministar Mandić?

Predsjednica Kluba poslanika Demokratske fronte, Alma Kratina ističe da je premijer Vlade trebao naći prostor da se, zbog značaja materijala o kojem se raspravlja, obrati poslanicima, ali i ponudi kako prevazići krizu izazvanu pandemijom koronavirusom.

Ona je istakla da i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić poslanike, “bar ponekad treba počastiti svojim prisustvom”. Kratina se ne slaže sa konstatacijom da je Vlada FBiH pravovremeno reagirala na krizu.

Albin Muslić iz SDP-a je kazao kako se “radi stihijski bez konkretnog plana” te da u Informaciji nema podatka kada će doći prvi kontigent vakcina i kada će se početi s cijepljenjem starih osoba, medicinskih radnika…

– Nema ni medijske kampanje o važnosti cijepljenja. Ova Informacija koju ćemo nažalost ‘primiti k znanju’ je samo informacija radi informacije, a da se ništa pozitivno neće dogoditi ni danas, ni sutra, bojim se ni u bližoj budućnosti”, kazao je Muslić.

Amela Kuskunović iz Naše stranke kazala je kako je nedopustivo to što je Vlada FBiH tek jučer dostavila Ministarstvu civilnih poslova BiH s iskazanim potrebama za direktnu nabavku vakcina.

– Nakon višemjesečnog poigravanja s našim života ova Vlada treba snositi moralnu i krivičnu odgovornost što zbog potpunog odsustva ljudske, političke i svake druge odgovrnosti, tako i zbog kršenja osnovnog prava na život. Možda ćemo preživjeti svi ovaj virus, ali ovu neodgovornu Vladu dabogda, kazala je Kuskunović.

I drugi poslanici su kritikovali (ne)rad Vlade, kazavši kako nije blagovoremeno postupila u rješavanju ove krize i pomoći građanima s obzirom na broj smrtnih slučajeva od posljedica Covida. Naglasili su i kako kantoni različito pristupaju rješavanju ovog problema.