Rok Kosirnik

Ostvaren napredak u implementaciji partnerskih ciljeva BiH i NATO-a

MOBIH

Dokument “Procjena PARP BiH 2018”, koji je usvojen u junu 2018. godine od NATO-a, sadrži 34 partnerska cilja (PG) od čega je 16 opštih, 15 ciljeva za kopnene snage i tri a zračne snage

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) 9. i 10. maja održava se radni sastanak predstavnika Ministarstva odbrane BiH, OSBiH i delegacije Glavnog štaba NATO-a iz Brisela.

Sastanak je organiziran radi analize implementacije Partnerskih ciljeva saradnje BiH – NATO (Proces planiranja i revizije – PARP), a prisustvuju mu rukovodioci organizacionih cjelina i nosioci aktivnosti iz MOBiH-a i generali OSBiH s nosiocima partnerskih ciljeva iz OS, te predstavnici NATO štaba iz Brisela, NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a.

Radni sastanak otvorili su pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije brigadni general Ivica Jerkić i predstavnik Odjela za odbrambenu saradnju i planiranje NATO štaba iz Brisela Rok Kosirnik.

Istaknuta je važnost implementacije partnerskih ciljeva saradnje BiH i NATO-a, koji se, prije svega, odnose na Pregled odbrane, učešće OSBiH u međunarodnim operacijama, kibernetičku sigurnost i mnoge druge aktivnosti iz oblasti odbrane, te potcrtan značaj svega onoga što MO i OSBiH rade na putu ka evroatlantskim integracijama i dostizanju NATO interoperabilnosti.

Pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović kazao je da je 2018. godine završen 12. ciklus liste aktivnosti saradnje sa NATO-om, te da je pokrenut proces 13. ciklusa.

Dokument “Procjena PARP BiH 2018”, koji je usvojen u junu 2018. godine od NATO-a, sadrži 34 partnerska cilja (PG) od čega je 16 opštih, 15 ciljeva za kopnene snage i tri a zračne snage.

U nadležnosti Oružanih snaga BiH je 19 partnerskih ciljeva od ukupno 34, a ovaj sedmi ciklus PARP-a je otpočeo u oktobru 2018. godine popunjavanjem i dostavljanjem PARP upitnika.

Partnerski ciljevi su primarno usmjereni ka dostizanju kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH radi doprinosa aktivnostima iz programa “Partnerstvo za mir”, kao i dostizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti naših oružanih snaga sa snagama NATO-a.

Predstavnik Glavnog štaba NATO-a iz Brisela Rok Kosirnik kazao je da je dobar napredak u implementaciji partnerskih ciljeva nastavljen i u protekloj godini, što pokazuje i činjenica da je određen broj partnerskih ciljeva uspješno realiziran.

Za sutra je planirano da se predstavnici NATO štaba iz Brisela sastanu sa visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH te ambasadorima NATO zemalja u BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.