Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

urušava se zid

Ostvarile se najcrnje slutnje: Dijelovi tvrđave Vranduk padaju u dvorišta mještana (VIDEO)

vranduk

Ostvarile su se najcrnje slutnje mještana, ali i upozorenja brojnih ekologa koji su godinama alarmirali javnost i izvođače radova na obližnjem tunelu da će zbog vibracija doći do štete. Međutim, niko ništa nije preduzimao

Tokom vikenda urušio se dio zida na južnoj strani tvrđave Vranduk. Nastala je velika šteta. Urušeni materijal pao je u dvorište obližnje kuće, ali niko nije povrijeđen, javlja BHRT.

Ostvarile su se najcrnje slutnje mještana, ali i upozorenja brojnih ekologa koji su godinama alarmirali javnost i izvođače radova na obližnjem tunelu da će zbog vibracija doći do štete. Međutim, niko ništa nije preduzimao.

Nakon obrušavanja, na teren je došla policija Zeničko-dobojskog kantona, koja je obavila uviđaj.

Tvrđava Vranduk nalazi se 20-ak kilometara od Zenice, banski je i kraljevski grad koji su za više od 600 godina postojanja uspjele zauzeti samo Osmanlije.

U zapisima i bilješkama koji su sačuvani opisan je kao kapija Bosne ili najtvrđi njen dio, jer je odolijevao brojnim protivnicima koji su dolazili sa svih strana svijeta.

Smješten je na lijevoj strani doline rijeke Bosne i to na dijelu gdje je ona najuža i ima izgled klanca.
Radi se o jednom od srednjovjekovnih bosanskih gradova koji je predstavljao područje sa vrlo bogatim političkim, ekonomskim i kulturnim životom.