Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuda Dodikove antidejtonske i antiustavne izjave

BiH

vlada tk

Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona (TK) reagirala je danas u povodu antidejtonske i antiustavne izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o “okupaciji Drine” koju je dao u Bratuncu, najoštrije osuđujući huškačko, nacionalističko i rasističko ponašanje predsjednika RS-a.

– Ova strašna izjava potvrđuje da Milorad Dodik pokušava da sačuva ono što su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić, zajedno sa svojim istomišljenicima ‘očistili’ ratnih devedesetih, kada su iz Podrinja sa svojih ognjišta pobili i protjerali na desetine hiljada nesrba, uglavnom Bošnjaka ‘etničkim čišćenjem’ i genocidom, odnosno da spriječi Bošnjake da se vraćaju na svoja ognjišta – navodi Koordinacija boračkih udruženja TK u saopćenju za javnost.

Iz Koordinacije Dodika podsjećaju “da su iz Podrinja, sa Drine, upravo okupacijom najstrašnijih razmjera, ‘etničkim čišćenjem’ i genocidom Bošnjake protjerali tadašnji ratni zločinci koji i danas uživaju upravo njegovu podršku”.

Istovremeno, Dodika podsjećaju da okupacija nije kada se Bošnjak vrati na svoje ognjište odakle su ga protjerali osuđeni ratni zločinci i dželati, te da se okupacijom ne može nazvati pravo čovjeka da na zgarištu i svom imanju koje su mu uništili zločinci i agresori u to vrijeme zaluđeni veliko srpskom politikom, ponovo sagradi svoj dom, zasadi svoj voćnjak i živi od svog rada.

– Svjesni smo mi Bošnjaci da Vam je još žao što niste sve Bošnjake Podrinja uspjeli pobiti pa da se nikada ne vrate tamo odakle su protjerani, ali imajte na umu da su Bošnjaci danas mnogo pametniji i mudriji i organizovaniji nego devedesetih i da ćemo itekako znati braniti i odbraniti svoje pravo na ognjište, jezik, kulturu., toliko pametno da više nikada nećemo nasijedati na vaše očajničke provokacije i pokušaje da se spasite čak i od vlastitog naroda koga ste uzeli za taoce svoje sumanute politike – ističe se u saopćenju.

Iz Koordinacije napominju da se ne boje Dodikove mržnje, ni njegovih očajničkih krikova da se održi na vlasti odakle će ga, kako navode, vrlo brzo svrgnuti njegov vlastiti narod koji živi na rubu siromaštva, “jer kad god vama i samo vama treba položaj, pozicija, vlast spremni ste na sve pa i na izjave ovakvog tipa koje za svakog razumnog građanina Bosne i Hercegovine više ništa ne vrijede jer su jeftine i pročitane”.

– Ova izjava otkriva zašto velikosrpska politika i Dodik sa njom toliko insistiraju na negiranju genocida, sprečavanju obrazovanja na bosanskom jeziku, vršenja svih drugih vrsta diskriminacije koje imaju za cilj da otežaju povratak Bošnjacima i olakšaju odlazak onima koji su se vratili…- navodi se.

Iz Koordinacije boračkih saveza TK pozivaju bošnjačke političke i vjerske predstavnike “da ozbiljno shvate ovu strašnu izjavu i da poduzmu sve kako bi se zaustavila ovakva zločinačka politika Milorada Dodika”.

– Sa velikom dozom negodavanja svim izrečenim od Milorada Dodika, pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice, OHR-a i PIC-a, da poduzmu sve neophodne radnje i mjere kako bi se najveći nemir i najveća prijetnja miru, stabilnosti i suživotu na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik konačno zaustavio u svojim, dugo planiranim i organiziranim projektima razgradnje Bosne i Hercegovine i prestao rušiti proces izgradnje modernog, savremenog i civiliziranog društva u kojem će svaki građanin na svakom pedlju Bosne i Hercegovine imati zagarantovana prava na mjesto življenja, jezik, kulturu. S razlogom to tražimo i očekujemo upravo od međunarodnih zvaničnika koji evo i nakon 22 godine od prestanka ratnih dejstava u našoj zemlji još tvrde kako su garant mira istabilnosti – navodi se u saopćenju.