Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuda Dodikovog verbalnog napada na Majke Srebrenice

dodik srebrenica

Organizacioni odbor za obilježavanje 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, koji okuplja predstavnike Islamske zajednice, Memorijalnog centra, Opštine Srebrenica, organizacija demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, logoraša i udružanje srebreničkih majki, “najoštrije osuđuje brutalne napade predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika na Majke Srebrenice”.

– Smatramo uvredom za sve žrtve genocida u Srebrenici Dodikove nedavne izjave, u kojima se žene-borce za istinu i pravdu karakteriše kao ‘političko udruženje koje promoviše političko rješenje’ – navodi Organizacioni odbor u saopćenju.

Odluku majki da se ovogodišnju komemoraciju zatvori za sve one koji negiraju sudski priznate činjenice o genocidu Organizacioni odbor smatra, ne samo opravdanom, već i neophodnom, “s obzirom na tenzije koje je prošle godine izazvalo u Potočarima prisutstvo onih koji naše najsvetije mjesto posjećuju bez hrabrosti da stvari nazovu pravim imenom”.

– Vrijeme je da Milorad Dodik i njemu slični shvate da ‘dobre namjere’ nisu dovoljne i da je došao trenutak da čitav vrh eniteta RS konačno javno ponovi ono što je već 2007. godine rekao sam Dodik: ‘Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica’ – navodi se.

Istovremeno, Organizacioni odbor za obilježavanje 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima smatra licemjernim riječi Milorada Dodika, koji se navodno protivi ‘politizaciji’, “dok je on sam upravo na politizaciji izgradio čitavu svoju političku karijeru”.

– Čovjek koji je kukavički odlučio da se zbog lične koristi odrekne istine, nema pravo da dijeli savjete hrabrim ženama koje već 21 godinu traže posmrtne ostatke svojih očeva, muževa i sinova. Svi oni koji se ne žele ograditi od ratnog nasljedstva Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića moraju biti svjesni da su njihove sitno politikantski pokušaji da nas ušutkaju uzaludni, te da se majke nikad neće odreći borbe za istinu o sudbini svojih najmilijih – navodi se u saopćenju.