Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđen Miroslav Gvozden koji je iz osvete ubio šest Hrvata

BiH

krvavi-osvetnicki-pohod

Sudsko Vijeće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Miroslava Gvozdena, zvanog Mićan, na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na teritoriji opštine Sanski Most u decembru 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Miroslav Gvozden se tereti da je 5. decembra 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, na području mjesta Tomašica i Sasina, opština Sanski Most, BiH, zajedno sa pripadnicima Vojske Republike Srpske Milom Gvozdenom, Ostojom Gvozdenom, Bojanom Gvozdenom i Zoranom Šimčićem , po prethodnom dogovoru da osvete njegovog poginulog brata Radoslava Gvozdena, ubio šest, i pokušao ubiti jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice Miroslav Gvozden je sa ostalim optuženima, kršeći pravila Ženevske konvencije, upadali u dvorišta i kuće i iz pušaka i ubili šest lica hrvatske nacionalnosti, a jedno maloljetno dijete je uspjelo da pobjegne egzekutorima.

Tokom sudskog postupka optuženi Miroslav Gvozden negirao je izvršenje krivičnog djela za koje se tereti. On je u svojoj odbranio naveo da je u vrijeme kritičnog događaja živio u Beogradu i da je otišao u rodno mjesto Usorci, opština Sanski Most, BiH, na sahranu svog rođenog brata Radoslava Gvozdena zvanog Crni koji je poginuo kao borac Vojske Republike Srpske.

Ovaj predmet Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je preuzelo od Kantonalnog suda u Bihaću.

Mile Gvezden je nakon podizanja optužnice bio nedostupan državnim organima dok su Ostoja Gvozden, Bojan Gvozden i Zoran Šimčić u postupku pred Kantonalnim sudom u Bihaću dobili status svjedoka pokajnika.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je nakon izricanja presude ocijenilo da je sud tokom postupak vodio izuzetno profesionalno, u skladu sa najvišim međunarodnim pravnim standardima i potvrdio navode optužnice i izrekao kaznu primjerenu težini počinjenih krivičnih djela.

Ističe se i da je predmet “Sanski Most“ jedan od primjera uspješne regionalne saradnje u potupcima za ratne zločine.