Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđeni ratni zločinac izabran za direktora Doma zdravlja u Šamcu

simic

Blagoje Simić, ratni zločinac kojeg je Haški tribunal osudio na 15 godina zatvora, izabran je za direktora Doma zdravlja u Šamcu.

Odlučila je to Skupština općine. Odbornici smatraju da ovim ne krše zakon, iako za tu funkciju kandidat treba biti neosuđivan. Lokalnim političarima, ali i stanovnicima ovog grada na Savi, očito je da ne smeta nečasna ratna prošlost direktora ovdašnjeg Doma zdravlja. Oni kojima smeta, makar trenutno bili u poziciji, ističu kako nisu bili u prilici da utječu na izbor.

Ekipa FTV-a se danas u Šamcu, u namjeri da razgovara sa Blagojem Simićem, nakon više telefonskih poziva na koje se nije javljao, uputila u šamački Dom zdravlja. Na putu do ove zdravstvene ustanove, pitala je građane šta misle o ovom izboru.

“Blagoje je svoje, što se kaže, odslužio”, jedno je od mišljenja.

Iako su odbornici pozicije iz SDS-a, SDA, NDP-a i oba HDZ-a, okupljena u Hrvatsku koaliciju, i opozicionog tabora predvođenog SNSD-om i SP-om, imali suprotstavljene stavove o izboru Simića, niko u ovom činu, uključujući i prvog čovjeka Općine, osim političkog obračuna, nije vidio ništa sporno.

“On je bivši haški optuženik koji je odslužio svoju kaznu i nakon toga se vratio u Dom zdravlja da radi i nakon toga je u dva navrata bio izabran i za odbornika SO Šamac. Dakle, s aspekta Zakona, ne vidim ni jednu prepreku”, kaže SDS-ov Đorđe Milićević, načelnik Općine Šamac.

Iako su bili protiv ovog imenovanja, odbornici iz Hrvatske koalicije, da li zbog koalicione discipline ili u nevjerici da mogu nešto promijeniti, nisu jedinstveno glasali.

“Naravno da smo mi decidno protiv ako smo u situaciji da odlučujemo o takvim stvarima”, ističe Đuro Ivanović iz HDZ-a 1990, zamjenik načelnika.

Mnogi u Šamcu, prije svega zbog činjenice da se Okružni sud iz Doboja negativno izjasnio o izboru Simića, ali i moralnih razloga, smatraju da je sam trebao odbiti ovaj izbor.

“Neka sjedi s mirom, valjda mu je dosta”, priča Savo Cvijanović, koji kaže kako ga zna od djetinjstva,i dodaje kako se nije ni trebao kandidovati – radi općeg mira i naroda koji je inače nezadovoljan.

Blagoje Simić je za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu tokom rata pred Haškim tribunalom osuđen na 15 godina zatvora. Nakon dvije trećine izdržane kazne vraćen je na posao u Dom zdravlja.