BiH

mup rs

Osumnjičen za oštećenje povjerilaca i utaju poreza u iznosu od 1.248.387 KM

18/03/2021

Izvršenjem opisanih krivičnih djela, Ž. Č. je pričinio materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387.07KM

Policijski službenici Policijske stanice Prnjavor u srijedu su podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv osobe inicijala Ž. Č. iz Bosanskog Broda zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela – oštećenje povjerilaca, neuplaćivanje poreza po odbitku i utaja poreza i doprinosa.

Naime, Ž. Č. se sumnjiči da je kao direktor akcionarskog društva iz Prnjavora od 2016. do 2020. godine, iako je akcionarsko društvo imalo blokirane račune kod komercijalnih banaka, nastavio da obavlja privrednu djelatnost preduzeća, poslujući mimo računa firme, zaključujući nelegalne ugovore sa više različitih firmi, preuzimajući prava i obaveze i vršeći privrednu djelatnost suprotno odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu RS, te da je na taj način umanjio svoju obavezu prema pojedinim povjeriocima, sve do momenta otvaranja stečajnog postupka.

Također, sumnjiči se da je odobravao i vršio isplatu ličnih dohodaka radnicima „na ruke“, mimo računa, izbjegavajući na taj način poslovanje preko računa kao i plaćanje poreza i doprinosa.

U spomenutom vremenskom periodu, do otvaranja stečaja, nisu uplaćivani porezi i doprinosi po odbitku za zaposlene radnike tog akcionarskog društva u kome je Poreska uprava RS prijavila potraživanja po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa.

Izvršenjem opisanih krivičnih djela, Ž. Č. je pričinio materijalnu štetu u iznosu od 1.248.387.07KM, saopćeno je iz MUP-a RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.