Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski premijer

“Osvijestio sam problem s Komšićem”: Plenković kaže da je posjeta BiH bila uspješna

Foto: Amer Kajmović/FENA

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u našoj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Evropskog vijeća u marta o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da je nedolaskom na sastanak s članovima Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića dodatno osvijestio kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen problem pozicije Komšića, koji je izabran glasovima Bošnjaka.

Predsjednica Europske komisije i nizozemski premijer jučer su se sastali s članovima Predsjedništva BiH, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade, koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem.

“Osvijestio problem s Komšićem”

“Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas, kad smo došli u zajedničku posjetz Sarajevu, pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera”, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

“Rutte i Von der Leyen su to itekako razumjeli. Ja sam im to, naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerovatno i kod njihovih suradnika veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu (BiH)”, kazao je Plenković, koji je ponovio da Komšić “nije legitimno izabran član Predsjedništva” jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u našoj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Evropskog vijeća u marta o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Plenković je ocijenio da je taj posjet bio “bogat, sadržajan i nadasve uspješan”.

Pojasnio je da je do posjeta došlo u tom formatu jer je Hrvatska “najveći prijatelj i zagovaratelj BiH”, a Nizozemska je zemlja “tradicionalno najviše rezervirana i skeptična prema procesu proširenja”, dok predsjednica Komisije zajedno s povjerenikom za proširenje treba predložiti Europskom vijeću otvaranje pregovora.

Plenković: Pratim situaciju u Njemačkoj

Na pitanje o situaciji u Njemačkoj, u kontekstu toga da je desnopopulistička Alternativa za Njemačku (AfD) druga najjača stranka, a čelnica stranke najavljuje referendum o napuštanju Evropske unije u slučaju dolaska na vlast, Plenković je kazao kako prati situaciju u Njemačkoj, ali da ne vidi “opasnost” od takvog scenarija.

“Ja mislim da se taj scenarij neće dogoditi, da su njemačka javnost i građani dovoljno zreli, da će stranke koje će upravljati Njemačkom dugo biti one stranke koje su, recimo to tako, stranke političkog ‘mainstreama’ ili matice”, kazao je Plenković, prenosi Hina.