Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac ga odveo u ISIS: Ko je Almir Džinić kojeg je Sud BiH osudio za terorizam?

BiH

dzihadisti

Sud BiH je jučer na jednogodišnju zatvorsku kaznu osudio Almira Džinića zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji, takozvanoj Islamskoj državi. Optužnicu je zaradio u augustu, a u njoj stoji kako je Džinić kao maloljetnik s porodicom krajem 2013. otputovao u Tursku, s namjerom da dospiju na teritorij Iraka ili Sirije i pridruže se militantima ISIS-a.

Mladića je u Siriju odveo njegov otac Amir Džinić, selefija iz sela Ošve kod Maglaja, koji je na ratište otišao početkom augusta 2013., piše Slobodna Bosna.

Mladićev otac u međuvremenu je kao ratni plijen dobio kuću i zemlju. Krajem 2013. poslao je prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru te njihovo devetero djece – najmlađu kćer Merjem koja je imala pet mjeseci, ali i dvadesetogodišnjeg sina Amera. Po dolasku u Siriji Džinićevi sinovi Amer i tada 16-godišnji Almir upućeni su na vojnu obuku u trajanju od tri sedmice. Pretpostavlja se da su nakon toga raspoređeni u neku od jedinica.

Amir Džinić je prije toga svoju 16-godišnju kćer Enesu udao za Emraha Fojnicu, koji je ranije oslobođen optužbi da je pomagao Mevlidu Jašareviću. Isti je osuđen na petnaest godina zatvora zbog napada na ambasadu  SAD-a u Sarajevu.

Fojnica je do hapšenja s roditeljima živio u Gornjoj Maoči, dok se u vehabijsko selo Ošve prebacio nakon izlaska iz pritvora. 2014. je poginuo u Iraku.

Nakon što je otišao na ratišta, Almir Džinić ušao je u redove ISIS-a te se tamo zadržao sve do jula ove godine. Po povratku u BiH uhapsila ga je policija.

Nakon izricanja presude zadržan je u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne. Kako je navedeno u saopštenju  sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje zbog “specifičnih okolnosti slučaja, koje imaju karakter posebice olakotnih okolnosti”.

Sud je pri izricanju presude vodio računa o činjenici da je Džinić u Siriju odveden kao maloljetnik te da je pobjegao s ratišta i priznao učestvovanje u terorističkim jedinicama ISIS-a te naposlijetku izrazio kajanje.