BiH

porodica Ećim

Otac je pobjegao od suđenja za ratne zločine, a sin ostao da provodi teror u Banjoj Luci

19/11/2019
Ljuban Ećim danas (slika lijevo), njegov sin Miloš (slika u sredini), Ljuban Ećim za vrijeme rata (slika desno)

Miloš Ećim je već dugo poznat banjalučkoj policiji po nasilničkom ponašanju i tučama, a iza sebe ima i pravosnažnih presuda

Milošu Ećimu, sinu bivšeg zamjenika načelnika Centra državne bezbjednosti RS-a Ljubana Ećima, određen je jednomjesečni pritvor zbog toga što je pretukao dvojicu muškaraca u banjalučkom restoranu „Stara Ada“.
Obračun se desio u noći između petka i subote, a pritvor mu je odredio Osnovni sud Banjaluka.

Ećim je već dugo poznat banjalučkoj policiji po nasilničkom ponašanju i tučama, a iza sebe ima i pravosnažnih presuda.

Izvor blizak istrazi ispričao nam je da Ećim ostao iza rešetaka zbog sumnje da je pretukao Darka Bilića (38) i Igora Čegara (31) iz Banjaluke, javlja Srpskainfo.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka rekli su, ne navodeći imena oštećenih, da je do sukoba došlo u noći između petka i subote oko tri sata iza ponoći.

Miloš Ećim

– Ećim se nalazio u društvu još četiri osobe, te je on nakon verbalnog sukoba nanio teške povrede Čegaru, te tjelesnu povredu Biliću. Čegar je zbog zadobijenih povreda smješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci – pojasnili su u Tužilaštvu.

Do obračuna u ovom poznatom banjalučkom restoranu došlo tokom koncerta poznatog pjevača Dženana Lončarevića.

– U petak uveče lokal je bio pun, a među gostima je bilo mnogo poznatih banjalučkih funkcionera i političara. Pred sam kraj radnog vremena došlo je do žestoke svađe između Ećima i njegove ekipe s jedne, te Čegara i Bilića s druge strane – istakao je izvor  Srpskeinfo.

Prema njegovim riječima, oni su se kratko svađali, a najveći sukob je bio između Bilića i Ećima. Zatim je došlo i do naguravanja između njih.

– Sve je to trajalo kratko, a ubrzo su počele da „lete šake“ na sve strane. U tom trenutku je nastao haos, tu je tukao ko je koga stigao. Čula se lomljavina flaša i čaša, pucali su stolovi i stolice – kaže naš sagovornik.

On ističe da je moguće da su dva mladića povrijeđena nakon što ih je neko udario flašom ili čašom.

– U ovoj tuči najdeblji kraj je izvukao Čegar. On je zadobio rasjekotinu dužine oko 10 centimetara iznad obrve, te frakturu čeone kosti. Zbog ovih povreda zadržan je na liječenju u UKC Republike Srpske. Njegov prijatelj Bilić je takođe prošao s više lakših povreda, a zadobio je i posjekotinu dužine oko pet centimtera ispod oka – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Sa Ećimom su u društvu bili Bojan L, Bojan B, Nemanja Z. i Nebojša K, svi iz Banjaluke.

Ovo nije prvi put ove godine da policija privodi Ećima upravo zbog tuče.

On je uhapšen i sredinom marta, kada je zajedno s društvom pretukao mladiće u jednom kafiću u centru Banjaluke.

Sa Ećimom u društvu su bili i neki od prijatelja, kao i ovaj put kad se tukao u „Staroj Adi“.

Osim toga, osuđen je na novčanu kaznu od 800 maraka zbog učestvovanju u tuči, do koje je došlo na parkingu ispred hotela „San“ u Laktašima.

S njim je tada u tuči učestvovao i njegov kum Veljko Ražnjatović. Obojica su osuđeni na isti kaznu, nakon što su priznali krivicu.

Ko je Ljuban Ećim?

Ljuban Ećim godinama živi u Srbiji, gdje se skriva od bh. pravosuđa koje ga sumnjiči za ratne zločine na području Kotor Varoši. Sve relevantne sigurnosne službe u regiji su ga smatrale čovjekom koji je organizovao skrivanje tada odbjeglog haškog optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića.

Tokom rata bio je komandant Crvenih beretki u banjalučkoj regiji, gdje je djelovao zajedno sa Nenadom Stevandićem. Bio je u bliskim vezama sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Miloradom Ulemekom Legijom. Nakon rata, nastavio je saradnju sa Zemunskim klanom, a zajedno sa Lukom Bojovićem je organizovao trgovinu narkoticima, piše Žurnal.info.

U decembru 2007. godine uhapšen je u Beogradu zbog poslova sa drogom, a njegovo ime se našlo na optužnici Specijalnog tužilaštva Srbije koja je podignuta 14. maja 2008. godine. Prvooptuženi u tom predmetu protiv narko mafije bio je Bijeljinac Željko Radovanović zvani Votka i Krečo. U pitanju je dugogodišnji član Zemunskog klana i saradnik Luke Bojovića koji je hapšen i u BiH zbog poslova sa drogom.

Prema policijskim izvorima, Ećim je, upravo, preko svog saradnika Radovanovića bio u vezi sa čelnicima Uprave za indirektno porezivanje BiH koji su mu omogućvali transport droge i ostale robe koja se pojavljivala na crnom tržištu u BiH. O Ećimovim, odnosno Radovanovićevim vezama sa Dodikovim ljudima u UIO svjedoči i dokumentacija pronađena prilikom pretresa u okviru akcije „Pandora“.

Tada je, naime, u kući direktora Sektora za carine UIO Zdravka Cvjetinovića pronađen njegov ugovor o jemstvu potpisan sa Zlatom Radovanović, suprugom Ećimovog saradnika Željka Radovanovića, koja je također procesuirana zbog organizovanog kriminala. Zlata Radovanović je 26. januara 2012. godine podigla 120 hiljada marka kredita u Sparkasse banci, a žirant joj je bio direktor Carina – Zdravko Cvjetinović, koji je na tu poziciju imenovan na prijedog SNSD-a.

Ljuban Ećim

Bitno je napomenuti da je i Zdravku Cvjetinoviću dojavljeno da će biti uhapšen u okviru akcije Pandora, nakon čega je on pokušao pobjeći u Srbiju. Međutim, uhapšen je prilikom pokušaja prelaska granice. U pritvoru je, zajedno sa Kemalom Čauševićem, proveo svega 30 dana, a optužnica protiv njega, ni četiri godine nakon hapšenja, nije podignuta. Cvjetinović je i danas uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje, odakle, prema saznanjima sigurnosnih agencija, pomaže Ljubanu Ećimu da se bavi svojim nezakonitim poslovima.

Kako bi i u bućnosti imao političku zaštitu, Ećim je posljednjih mjeseci obavio poseban zadatak za vladajući SNSD. Koristeći svoje ratne veze sa pojedincima u SDS-u, upravo je Ećim bio jedan od ključnih ljudi koji je koordinirao rasturanjem te političke partije. Njegova sestra Vesna Ećim, kao članica SDS-a bila je posrednik u ovim poslovima. Prvo je uticao na odluke dobojskog gradonačelnika Obrena Petrovića, koji je tokom rata bio načelnik Službe javne bezbjednosti Doboj, s kojom su, u zločinačkim poduhvatima, sarađivale Ećimove Crvene beretke. Nakon toga je „obradio“ zvorničke SDS-ovce Dragomira i Kostadina Vasića.

Obojica Vasića imala su bitne uloge tokom rata, a Dragomiru se trenutno sudi zbog optužbi za genocid u Srebrenici. Nakon što je SDS, zbog nestatutarnog djelovanja, iz stranke isključio Kostadina Vasića, on je utočište pronašao u Ujedinjenoj Srpskoj Nenada Stevandića. Upravo su Stevandić i Ećim bili bliski saradnici u ratnim akcijama Crvenih beretki na području Kotor Varoši. Nakon što su protjerali sve Bošnjake i Hrvate iz kotorvaroškog sela Večići, Ljuban Ećim je pred kamerama kazao: „Večići su dobili svoje, ali idemo redom“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.