Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sveštenik Pravoslavne crkve u Tuzli

Otac Spasoje Radovanović: Na Vaskrs vas pozivam na mir, ljubav i pomirenje

otac_Spasoje Radovanovic

Čestitajući Vaskrs rekao je da niko ne smije zaboraviti da Bog misli na svakog čovjeka i da će se uz molitvu čistog srca sve dobro završiti

Otac Spasoje Radovanović, sveštenik Pravoslavne crkve u Tuzli uputio je svim vjernicima vaskrsnu poruku i pozvao ih na mir i ljubav.

– Sva naša vjera je u Vaskrsu i Vaskrs je u vjeri. Vjera u vaskrsenje Hristovo je suština apostolske propovijedi i učenja, temelj crkve i njenog bogosluženja i bogoslovlja. Sveti apostoli vidjevši Njegov prazan grob posvjedočili su svojim životima ono što su čuli, vidjeli i rukama svojim opipali, radosno i neustrašivo objavljujući Hristovo vaskrsenje svim ljudima – poručio je otac Spasoje Radovanović

Istaknuo je da je izvor radosti u Božjoj ljubavi i dobroti.

– Danas smo nažalost svjedoci da su sva dešavanja u Vaskrsu svedena na običaje, a centralna suština Vaskrsa je sveta liturgija i pričest. Da se okupimo oko onoga što je neprolazno, što nam je Gospod ostavio, a to su životvorne tajne – tijelo i krv njegova. Danas, pored svih bolesti koje nas snalaze ne tražimo lijek besmrtnosti nego se hvatamo za ovozemaljske slamke. Ne ispovijedamo se, ne postimo, ne pričešćujemo se iako samo kroz post, molitvu, pokajanje i pričešće možemo očistiti našu dušu od grijeha, a duša je ogledalo čovjeka – istaknuo je sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Tuzli Spasoje Radovanović.

Svaki čovjek, kaže Radovanović, treba se preispitati kakva je njegova vjera. Istaknuo je da je čovjek opterećen brojnim nevoljama, strahovima, nesigurnošću i iskušenjima te da tu leži odgovor na to pitanje.

– Pred nama su psihološke, moralne, društvene, nacionalne i egzistencijalne nedoumice. Mi, pravoslavni hrišćani pozvani smo da svojim primjerom svjedočimo bližnjima i daljnjima pobjedom života nad smrću i smisla nad besmislom. Crkva ne smije da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica. Dužna je da sa radošću bude činilac mira i pomirenja – riječi su oca Spasoje Radovanović.

Osvrnuo se i na koronavirus koji je, kako kaže, zaustavio cijeli svijet.

– Da li ćemo izvući pouku iz svega ovoga, ili ćemo nastaviti po starome praveći raj na zemlji bez ljubavi, bez pokajanja, bez praštanja gdje nema Gospoda? Ili ćemo shvatiti da imamo pripremljeni raj ili Carstvo nebesko koje nam je vaskrsli Gospod pripremio? U ovim teškim trenucima dužni smo da pomognemo jedni drugima i da tako pokažemo ljubav prema Bogu i bližnjima – rekao je na kraju otac Spasoje.

Posebno je pohvalio državne i sanitarne institucije te zdravstvene radnike koji nastoje da se pandemija koronavirusa zaustavi. Čestitajući Vaskrs rekao je da niko ne smije zaboraviti da Bog misli na svakog čovjeka i da će se uz molitvu čistog srca sve dobro završiti.