Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac Mustafa spustio u zemlju sinove Zaima i Zejada: Imali su 19 i 21 godinu

BiH

mustafa potocari (3)

Braća Zaim (21) i Zejad (19) Imamović ukopani su danas jedan do drugoga na kolektivnoj dženazi u Potočarima, piše Anadolu Agency (AA).

Sa ocem Mustafom i drugim rođacima, komšijama i prijateljima krenuli su u julu 1995. godine kroz šume do slobodne teritorije. Međutim, do Tuzle nikada nisu došli. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u dvije masovne grobnice.

Sa ocem Mustafom su se razišli nakon jedne od zasjeda u šumama oko Srebrenice. Više se nisu sastali. Sve do prije dva dana, kada je kamion sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava stigao u halu bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Imali su samo 19 i 21 godinu. Ubijeni su dok su kroz šume pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzle.

“Zaima sam pronašao u Kasabi, a Zejada na Crnom brdu – Križevačke njive”, kaže Mustafa, koji je također 1995. iz Srebrenice krenuo na “put spasa” i do slobodne teritorije došao nakon 15 dana. Krenuli su zajedno, ali su se razišli po šumi. Još uvijek traži brata, koji je ubijen zajedno sa hiljadama muškaraca i dječaka u šumama oko Srebrenice.

Danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop za 71 žrtvu genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice.

Među 71 žrtvom koje su ukopane na kolektivnoj dženazi, nalazi se i sedam maloljetnika. Najmlađa žrtva je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu Bošnjaka svirepo ubijenih u ljeto 1995. godine.