Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Otac ubijene djece iz Prijedora: Da mi je da im kažem, što mi ubi dijete?

31/05/2015

“Meni je strijeljana čitava porodica, izvedeno je na strijeljanje 33 člana, a od njih je samo troje preživjelo. Ispred porodične kuće u naselju Zecovima, zaseoku Gradina strijeljano je mojih dvoje djece, kćerka Nermina, koja je imala šest godina i sin Nermin koji je imao 12 godina”, kaže Fikret Bačić, predsjednik inicijative roditelja za izgradnju spomenika za ubijenu djecu u Prijedoru.

On je danas zajedno sa drugim građanima učestvovao u obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka u Prijedoru, pri čemu je cilj okupljanja bila podrška roditeljima 102 djece ubijene 1992. godine u Prijedoru, koji traže od lokalnih vlasti da im se odobri izgradnja spomenika djeci u centru grada.

[pull_quote_right]Tijela do danas nisu pronađena, Fikret Bačić je zahvaljujući sopstvenom istraživanju došao do dvije potencijalne lokacije, koje i dalje nisu istražene[/pull_quote_right]

Fikret Bačić nosio je dvije bijele ruže, u znak sjećanja na Nerminu i Nermina, javlja Anadolu Agency (AA).

“Supruga, majka, moje tri snahe sa njihovom djecom, bratići, bratičine, stričevići, strina, njena djeca, njeni unuci, strijeljani su 25. jula, a onda su tijela nestala, odnesena su u nepoznatom pravcu i do danas nisu pronađena”, kaže Bačić.

Prema njegovim riječima od ubijene djece najmlađi je bio bratić Ernest koji je imao dvije godine, a najstariji 16 godina stičević Zikret.

Tijela do danas nisu pronađena, Fikret Bačić je zahvaljujući sopstvenom istraživanju došao do dvije potencijalne lokacije, koje i dalje nisu istražene.

[pull_quote_left]Rekao sam i tužiocu, i na sudu, volio bih da to nije suđenje kakvo je sada, pošto sam ja s tim ljudima sjedio, igrao fudbal, gledao u kinu filmove[/pull_quote_left]

“Bio sam u Njemačkoj 1992. godine na terenu sa firmom, kada me to zadesilo. Napustio sam 1998. godine Njemačku, mogao sam ostati i raditi dalje, ali sam s namjerom došao, mislio sam da je to država, da su zakoni, da pronađem tijela, da ih ukopamo tamo gdje im je mjesto u šehidsko mezarje, da imamo gdje otići da proučimo fatihu. Međutim, razočarao sam se, jer od 1998. godine do danas jedino što se desilo jeste da su pohapšeni osumnjičeni i da im se sada sudi u sudu BiH. Tijela nismo uspjeli pronaći, još uvijek tragamo za njima, mislim da bi to bilo olakšanje i kraj moje misije”, kaže Bečić.

Prema njegovim riječima u vezi sa strijeljanjem njegove porodice uhapšene su tri osobe, koje su prepoznate, protiv njih se vodi postupak, a još ima 11 osoba koje su optužene za čišćenje Zecova.

“Vjerovatno je i od njih neko bio na strijeljanju moje porodice”, kaže Fikret Bačić.

On već godinama zna i sretao je osobe koje su kasnije uhapšene.

“Rekao sam i tužiocu, i na sudu, volio bih da to nije suđenje kakvo je sada, pošto sam ja s tim ljudima sjedio, igrao fudbal, gledao u kinu filmove. Išli smo jedni kod drugih na ispraćaj u vojsku, svadbe. Volio bi da sjednemo za sto da pričamo, da kažem tom čovjeku, tom Grbiću, tom Grujičiću, tom Zoriću da im kažem, što mi ubi dijete?”, kaže otac ubijenih Nermine i Nermina.

Kaže da bi, iako nikada nije pomišljao na osvetu i nikada ne bi mogao ubiti, rekao optuženima:

“Daj svoje djete jedno, naći ćemo nekoga ko će ga ubiti i ti kaži koliko ću ležati, a ti hajde na slobodu, pa se ti nosi sa onim s čim se ja nosim sada, odnosno svi mi koji smo izgubili djecu”.

Komentari

3 Comments

 1. Amer Isanović

  01/06/2015 at 02:03

  Kakav si ti glupan na zalost i zato sto smo takvi kao ti ovakve nam se stvari desavaju i desavat ce se.Treba im uzvratiti istom mjerom i nikada im ne bi vise palo na pamet da nas napadnu.

 2. Живковић Стефан

  01/06/2015 at 10:27

  Nemojte širiti tu ratnju mržnju molim vas!! Što je bilo neka se više nikad ne ponovi!! Zar ti Amere misliš da nije bilo slučajeva da je muslimanski narod strijeljao Srbe.. Prođite se toga više niste mala djeca kru' te…..

 3. Sabahudin Pilipovic

  01/06/2015 at 12:57

  Mozda si u pravu Stefane….ali ipak nedaj Boze da se je meni to desilo i da znam ko je to pocinio…Nema tog suda i pravosudja da bi me mogao sprijeciti…Razmisli malo,nadam se da imas djecu….pozdrav.P.S Govorim opcenito,nemislim samo na Srbe…..

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.