BiH

Dramatični prizori

Otes pod vodom i potpuno odsječen, ljudi evakuisani iz poplavljenih kuća

05/11/2021
Foto: Anadolija

Mještani su kazali kako su problemi počeli rano jutros

Naselje Otes kod Sarajeva je potpuno odsječeno, ceste su poplavljene, a voda je ušla i u kuće. Bujica je na nekim lokacijama potpuno potopila automobile.

Ugrožen je i Starački dom u Otesu u kojem je trenutno smješteno oko 50 osoba. Voda je poplavila podrum i prema riječima mještana nastavlja rasti.

Mještani su kazali kako su problemi počeli rano jutros.

Na terenu širom Kantona Sarajevo su vatrogasci i pripadnici civilne zaštite. Na putu ka naselju su i pripadnici Gorske službe spašavanja koji će izvaličiti građane iz poplavljenih domova, ali i automobila koji su ostali zarobljeni u vodi. Nekoliko porodica iz poplavljenih kuća je već evakuisano.

Foto: Anadolija

Upućen je apel građanima da ne izlaze iz kuća, a ukoliko moraju da se ne kreću blizu drveća.

Kako su rekli iz Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, poplavljene su i zgrade, porodične kuće.

– Ekipe su na terenu, evakuišu ljude. U stračkom domu ih prebacuju na više spratove. Akcija je u toku. Četiri ili pet vozila je na terenu. Dvije stanice, Stup i Centar su dole, dobrovoljci s Ilidže. kazali su iz Profesionalne vatrogasne brigade KS.

Foto: Anadolija

Na terenu su i ekipe Civilne zaštite KS, kao i policija.

– Ugroženo je između 50 i 70 kuća. Upravo se evakuišu starci iz staračkog doma, još se ne radi dislokacija već se podižu na više spratove. Formira se štab, kasnije ćemo vidjeti šta ćemo, kazali su iz Civilne zaštite KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.