Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konaković "uskrsnuo" u Skupštini KS

Otjerali ga kao premijera, vratili ga kao predsjedavajućeg

konakovic

Prije toga, na sjednici su formirani klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ‘ostalih’ u Skupštini KS-a

Zastupnik Naroda i Pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković novi je predsjedavajući Skupštine, a dopredsjedavajući su Vibor Handžić (Naša stranka), Danijela Kristić (Narod i Pravda) te Smiljana Viteškić (Stranka demokratske akcije).

Prije toga, na sjednici su formirani klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ‘ostalih’ u Skupštini KS-a.

Također, Samra Ćosović-Hajdarević i Fahrudin Pecikoza, koji su u Skupštinu Kantona Sarajevo ušli umjesto Semira Efendića i Ibrahima Hadžibajrića, položili su svečanu zakletvu na konstituirajućoj sjednici.

Konaković je nakon sjednice kazao da je prvi zadatak novoizabranog rukovodstva formiranje nove vlade i usvajanje budžeta za 2019. godinu.

Naglasio je da će ime novog mandatara biti poznao već 10. decembra, dok će usvajanje budžeta biti malo teže, s obzirom da je Vlada KS-a povukla Prijedlog budžeta sa dnevnog reda.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto poručio je da pregovori o formiranju vlasti u KS-u još nisu gotovi te da će imena mandatara i novih ministara biti poznata u prvoj sedmici decembra.

Iako se u medijima nagovještava da će Forto biti novi premijer, on to nije potvrdio.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić kazao je da do sada još nije dogovoreno kojoj stranci će pripasti određena ministarstva, ali da će prema nezvaničnim dogovorima, Naša stranka i Narod i Pravda dobiti po tri ministarstva, Savez za bolju budućnost i Socijaldemokratske partija po dva, a Demokratska fronta i Nezavisna bosanskohercegovačka lista po jedno ministarstvo.