Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori su okončani, šta sada?

Otkrivamo: Sud BiH uvažio žalbu konzorcija koji nije dobio posao za štampanje listića na izborima

sud-bih-tuzilastvo-tuziteljstvo-1

Ured za razmatranje žalbi donio nepravilnu odluku kojom je odbio konzorcij na čelu s firmom Atlantik. Posao vrijedan 805.528 KM dobila tada je dobila firma Unioninvestplastika

Sud Bosne i Hercegovine krajem februara donio je presudu po kojoj je uvažio tužbu konzorcija Atlantik BB Banja Luka, Igepa BH i Farma prom iz Sarajeva protiv Ureda za razmatranje žalbi BiH, a u vezi sa predmetom štampanja glasačkih listića na lokalnim izborima u BiH održanim 15. novembra, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ

Prema presudi, Sud je tuženoj strani, a to je Ured za razmatranje žalbi, naredio da u ponovnom postupku, uvažavajući upute iz presude, donese novu, pravilnu i zakonitu odluku.

Naime, Ured za razmatranje žalbi je u augustu prošle godine odbio kao neosnovanu žalbu navedenog konzorcija čime je štampanje glasačkih listića za lokalne izbore omogućio firmi Unioninvestplastika Sarajevo. Riječ je o poslu vrijednom 805.528 KM.

U tadašnjem obrazloženju Ureda za razmatranje žalbi navedeno je da je žalba navedenog konzorcija „izjavljena od neovlaštenog podnositelja“.

Ovakav zaključak je donesen, kako su obrazložili iz Ureda, jer je žalbu izjavio punomoćnik kojem je punomoć dao samo jedan čaln grupe ponuđača, koji je lider u grupi (Atlantik), te da on nije imao punomoć ostalih članova te grupe.

No, Sud u ovoj presudi navodi kako nije sporno da tužitelj (Atlantik) tužbu podnosi u ime konzorcija, kako je i naveo, te je Ured bio u obavezi da ga pozove i ukaže mu na nedostatke kako bi ih otklonio i dostavio valjanu punomoć.

U presudi se ističe da svaki od učesnika ove javne nabavke koji je pretrpio štetu ima mogućnost za pokretanje postupka za ostvarivanje prava radi nadoknade štete.

No, s obzirom da je glasačke listiće već odštampala firma Unioninvestplastika i da su lokalni izbori provedeni, pa i implementirani, obratili smo se upitom Centralnoj izbornoj komisiji BiH s jednostavnim pitanjem: Šta sada? Odgovor na upit koji smo poslali prije šest dana do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Također, na naš upit nisu odgovorili ni iz Ureda za razmatranje žalbi?