BiH

sarajevo

Otkriven spomenik Mirzi Delibašiću: “Bio je dobar čovjek čistoga srca”

01/06/2022
FOTO: Fena

Svečano otkrivanje spomenika legendarnom košarkašu Mirzi Delibašiću održano je u srijedu na Skenderiji u Sarajevu.

Pred sami čin otkrivanja spomenika najboljem sportisti Bosne i Hercegovine, prisutnima se obrati sin Mirze Delibašića, Danko Delibašić koji je tom prilikom pročitao dio iz priče Semezdina Mehmedinovića.

“Mirza je Bosanac. Moja žena je Bosanka i moja djeca su Bosančad, kaže. Najviše njemu zahvaljujući Bosna je, otkad je u Jugoslaviji bila, postigla svoj kulturni i politički legitimitet 1979. godine kada je KK Bosna osvojila Kup evropskih šapiona. Zbog toga je prirodna, ali i izuzetno fantastična, njegova odluka da na poziv Reala, da sebe i svoju porodicu iz ratnog Sarajeva evakuira za Madrid, ne otputuje i ostane sa svojim borcima – za poštovanje za svaki trenutak života. Jedne večeri dok je za kafanskim stolom sjedio, na njegov nagovor Zlaja Arslanagić je pjevušio Noćas mi se snilo, prepričavao je, zapravo recitirao, homerovski san iz protekle noći. O tome kako su mu u san došli sinovi da ga pitaju. Svaku patetičnost u cijeloj situaciji pobrisala je posljednja rečenica, pitanje koje mu šestogodišnji sin postavlja: Jelde tata da je situaciju u Bosni pravo zajebana?”, pročitao je Danko Delibašić i odgovorio sa “jeste”, prenosi N1.

Nastavio je…

“Taj Mirzin lirizam, odnos prema prijateljima ima neku antičku dimenziju. On jasno i vrlo lucidno komentirao ono što se ovdje događa. Kada o Bosni i njenom spasu govori, on nema na umu politiku, već ljubav. Ne govori on o državnim institucijama, već za njega o veoma precizonom ‘mi’. Ovu zemlju spasit će ljudi dobroga srca, a ima nas dovoljno, kaže. Mirza je bio dobar čovjek čistoga srca”, završio je Danko Delibašić sa čitanjem dijela priče Semezdina Mehmedinovića, nakon čega je uslijedio aplauz prisutnih.

Ubrzo nakon toga otkriven je spomenik legendarnom košarkašu KK Bosne i Reala Madrida, inače autorskom djelu sarajevskog umjetnika Adisa Lukača.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.